Vikendom nema ljepšeg rituala od ispijanja kave pod dekicom, a dan je još ljepši ako se uz kavu nađe i neki domaći kolač. Nema te osobe koja ne voli kolače, a pogotovo kada se od kuhinje do tanjura nađu u manje od sat vremena. Jedan takav brzinski desert naš je današnji prijedlog. Riječ je o kremastom kolaču s piškotima i dvije vrste kreme koji se ne peče, a koji izgledom podsjeća na tiramisu
Brzinski kolač s piškotima
Sastojci
Za podlogu:
- 200 g piškota
- 200 ml mlijeka
Za tamnu kremu:
- 100 g čokolade
- 100 ml slatkog vrhnja
- 50 g Nutelle
Za bijelu kremu:
- 600 g slatkog vrhnja
- 400 g mascarponea
- 100 g šećera u prahu
- 5 g ekstrakta vanilije
- 10 g kakaa za posipanje
Priprema
1. Piškote namočite na 2 sekunde u mlijeko pa ih poredajte u kalup veličine 22 x 22 centimetara.
2. U posudu dodajte slatko vrhnje, šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Izmiksajte sve. Dodajte mascarpone pa ponovno miksajte dok se krema ne zgusne.
3. Dodajte otprilike 7-8 velikih žlica bijele kreme na piškote. Zagladite nožem. Stavite kolač na 30 minuta u zamrzivač.
4. Za to vrijeme pripremite tamnu kremu tako što ćete preko razlomljene čokolade dodati vruće slatko vrhnje. Kada se čokolada otopi dodajte Nutellu i sve dobro promiješajte.
5. Kolač izvadite iz zamrzivača, premažite tamnom kremom pa vratite u zamrzivač na 30 minuta.
6. Kolač premažite drugom polovicom bijele kreme te na vrh poredajte piškote koje ste prethodno namočili u mlijeku.
7. Prije posluživanja kolač pustite da odstoji u hladnjaku najmanje dva sata te ga prije rezanja posipajte kakaom u prahu.
U slast!