U potrazi za brzinskim receptima koje možete pripremiti svojim ukućanima kada vam se ne da provoditi sate za štednjakom ili kada vas jednostavno stisnu obaveze, pronašli smo dva jednostavna i brza recepta s lisnatim tijestom koje će s lakoćom svladati i početnici u kuhinji. Jedan vam predlažemo za brzinski ručak, a drugi kada se zaželite nečeg slatkog
Rolada od lisnatog tijesta s povrćem
Sastojci
- 6 listova lisnatog tijesta (možete koristiti i zarolano lisnato tijesto)
- 6 žlica pasirane rajčice
- 4 žlice majoneze
- 200 g polutvrdog sira
- 200 g šunke
- 50 g svježih začina (peršin, origano, bosiljak)
- 100 g cherry rajčice
- 1 paprika
- sol
- 1 jaje
- sezam
Priprema
1. Položite dva lista lisnatog tijesta na radnu ploču. Lagano poškropite mlakom vodom.
2. Položite novi list lisnatog tijesta pa ga premažite s tri žlice pasirane rajčice.
3. Nakon toga tijesto premašite s dvije žlice majoneze.
4. Lisnato ravnomjerno posipajte ribanim sirom (150 g), šunkom (150 g) i sitno sjeckanim začinima (50g), poslažite na ploške rezane cherry rajčice (100 g) i sitno sjeckanom paprikom (1/2 paprike).
5. Drugu polovicu sastojaka iskoristite za drugu roladu.
6. Lisnato posolite pa smotajte u roladu tako što ćete prvo bočne krajeve presavinuti na unutra, a potom roladu zarolati po dužini. Na taj način punjenje neće ispadati tijekom pečenja.
7. Rolade premažite s razmućenim jajem pomiješanim s malo vode. Posipajte sezamom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva cca. 15-20 minuta.
Trokutići s jabukama
Sastojci
- 2-3 oguljene jabuke
- 3 žlice šećera
- 1 žlica cimeta
- 2 žlice limunovog soka
- 3 žlice vode
- Zarolano dizano lisnato tijesto
Priprema
1. Naribajte jabuke. Dodajte im šećer, cimet, sok limuna i vodu. Pomiješajte sve kuhačom pa kuhajte na laganoj vatri 10 minuta dok se ne zgusne.
2. Lisnato tijesto veličine 30 x 35 centimetara razvaljajte pa prerežite na 6 jednakih dijelova.
3. Svaki pravokutnik do pola vodoravno zarežite nožem u razmacima od jednog centimetra. Premažite ih otopljenim maslacem. Pravokutnike presavinite na pola tako da izrezani dio bude s gornje strane.
4. Svaki komad lisnatog tijesta napunite s 1,5 žlicom jabuka pa gornje kuteve presavinite prema dolje tako da dobijete oblik trokuta.
5. Trokutiće prebacite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite ih vodom i posipajte šećerom.
6. Pecite na 190 stupnjeva oko 25 minuta. Prije posluživanja trokutiće s jabukama posipajte šećerom u prahu.
U slast!