NIMALO NE ŽALE

Zara bez srama kopirala mladu dizajnericu

02.08.2016 u 13:20

Bionic
Reading

Španjolski modni div Zara, koji je stvorio ogroman biznis 'posuđivanjem' ideja drugih dizajnera, naišao je na ozbiljne optužbe za krađu originalnog dizajna od strane američke indie umjetnice Tuesday Bassen

Ova umjetnica koja je stvorila zavidan broj internetskih sljedbenika zahvaljujući ilustracijama u obliku bedževa i zakrpa postala je nova žrtva španjolskog modnog diva.

Prošlog mjeseca Tuesday Bassen objavila je Instagram-fotografiju na kojoj je jasno vidljiva sličnost između njezina dizajna zakrpa i bedževa naspram Zarinih.

Kako stoji u opisu fotografije ove umjetnice, Zara praksu kopiranja njezina originalnog dizajna primjenjuje već nekoliko godina. Ova umjetnica sada je odlučila potražiti pravdu pravnim putem napisavši: 'moj odvjetnik kontaktirao je Zaru koja mu je odgovorila da nisam dovoljno poznata kao indie umjetnica kako bi moj slučaj bio važan velikoj korporaciji'.

Slučaj umjetnice Tuesday Bassen koji je kulminirao prošlog mjeseca dobio je najnoviji nastavak. Vidjevši njezinu Instagram-objavu, ovoj umjetnici počelo se javljati mnoštvo kolega čiji je kreativan rad također ukrao španjolski modni div.

'Gore je nego što sam mislila', napisala je umjetnica ukazujući na činjenicu da nije jedina osoba koju je Zara oštetila politikom plagiranja. Bassen, koja je dosad platila tisuće dolara pravnih pristojbi, odlučna je u nastavku borbe sa španjolskim modnim divom zbog vlastitog rada i rada kolega umjetnika.