LOŠE POSLJEDICE

Zašto biste trebali odgoditi umirovljenje

16.05.2013 u 09:07

Bionic
Reading

Planirate u mirovinu? Polako, jer biste mogli zažaliti. Evo zašto

Ako čitate ovaj tekst na radnom mjestu, možda vam se čini da odlazak u mirovinu nije tako blizu. No ne žurite, jer su istraživanja pokazala da odustajanje od rada može imati loše posljedice po zdravlje. Iako mnogi od nas možda sanjaju kako će mirovinu provesti putujući, pronaći nove hobije i zadovoljstvo, čini se da nas bijeg od posla može učiniti jadnima i sklonima bolesti, piše Mail Online.

Studija je pokazala da nakon odustajanja od rada prosječna odrasla osoba ima čak 60 posto veću vjerojatnost da će joj biti dijagnosticirana barem jedna bolest. Umirovljenje, također, povećava rizik od depresije za 40 posto i šanse da budete na lijekovima za 60 posto.

Studija koju je proveo londonski Institut za ekonomske poslove anketirala je u 11 europskih zemalja gotovo 9.000 odraslih osoba u dobi od 50 do 70 godina. Sudionici su popunjavali detaljne upitnike o svom zdravlju prije odlaska u mirovinu, a nakon toga su anketirani u različitim fazama mirovine.

U studiji je ukalkulirana činjenica da su neki od anketiranih otišli u mirovinu zbog zdravstvenih problema. No autor studije Gabriel Sahlgren istaknuo je da je umirovljenje takva velika prekretnica u životu da zapravo može donijeti više stresa od nastavka radnog odnosa.

Mnogi će izgubiti kontakt s prijateljima i kolegama te postati izolirani od društva. Vjerojatno će biti manje fizički aktivni, a pad prihoda koji dolazi s umirovljenjem imat će štetan utjecaj na njihovu daljnju dobrobit i cjelokupno zdravlje.

Studija zaključuje: 'Rezultati pokazuju velike negativne zdravstvene učinke umirovljenja kod žena i muškaraca. Iako i dalje postoje izvjesne sumnje u neposredne zdravstvene utjecaje mirovine, čini se da postoje i dugoročne zdravstvene prednosti zaposlenosti među starijom populacijom.'