MANJI RIZIK OD KARCINOMA

Zašto je marinirano meso zdravije?

28.03.2011 u 09:58

Bionic
Reading

Upotreba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik, upozoravaju stručnjaci

Meso pripremljeno za roštiljanje i pečenje u mikrovalnoj pećnici manje je loše za zdravlje, a čak može smanjiti rizik od raka. Nadu donosi prof. Scott Smith sa Sveučilišta Kansas, a oduševit će ljubitelje mesa.

Prema riječima stručnjaka, upotreba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik. Istraživači su ispitali različite vrste namirnica: svinjetinu, puretinu, govedinu, piletinu i papriku kako bi mogli pratiti i ocjenjivati količinu kancerogene tvari HCA (heterociklički amin) koja je odgovorna za pojavu raka dojke, debelog crijeva i želuca.

Kobasice i slanina te paprika pripremljeni u mikrovalnoj pokazali su manje vrijednosti HCA od onih klasično pripremljenih. Dakle, prvo marinirajte pa onda pecite.