POGOTOVO AKO STE ŽENA

Zašto je važno biti prvo dijete u obitelji?

28.04.2014 u 09:21

Bionic
Reading

Ukoliko ste žena i prvo dijete u obitelji, onda imate veću šansu za uspjeh jer nova studija kaže da su najuspješnije žene na svijetu ujedno i prvorođene

Na Sveučilištu Essex znanstvenici su zaključili kako prvorođene djevojčice imaju predispoziciju steći bolje obrazovanje od svih ostalih članova u obitelji, a čak imaju i 13 posto više šanse za to od prvorođenih sinova. U usporedbi s braćom i sestrama koji se rode nakon njih ta je šansa kod oba spola veća za 16 posto.

Daily Mail navodi kako su prvorođene mnoge poznate i moćne žene poput spisateljice J. K. Rowling, političarke Hillary Clinton, voditeljice Oprah Winfrey ili pjevačice Beyoncé. I više od pola dobitnika Nobelove nagrade također su prvorođena djeca.

Voditelj studije Feifei Bu objasnio je kako postoji niz razloga za takve rezultate. Neki od njih su što se roditelji obično puno više bave prvim djetetom i više su fokusirani na njega jer je jedino ili su prvorođena djeca jednostavno inteligentnija.

Studija imena Sibling Configurations, Educational Aspiration and Attainment pokazala je da bez obzira na obrazovanje i posao kojim se roditelji bave, prvorođena djeca sigurno imaju sedam posto više šansi za bolji uspjeh od druge djece. Osim toga, došli su do zaključka da je razlika među djecom od minimalno četiri godine bolja za mlađe dijete jer će imati podjednake šanse kao prvorođeno.