STANJE ORGANIZMA

Zašto je važno da žene prilagode prehranu svojoj dobi?

25.12.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Ženski organizam s godinama se mijenja pa svaka životna dob zahtijeva određene vitamine, minerale i kiseline

Zdrave žene do svojih tridesetih godina mogu jesti što god žele i to im neće ostaviti posljedice ni na zdravlje, ni na liniju. Naravno, uvijek je bolje birati zdraviji način prehrane, ali činjenica je da u mladosti tijelo brže i bolje oprašta prehrambene grijehe. No s 30. rođendanom situacija se mijenja…

Tridesete

U ovoj dobi balansirate između posla, malog djeteta, prijatelja, vježbe, šopinga… Ako itko treba dobiti medalju za multitasking, žene u tridesetima osvajaju zlato. Prehrana mora obavezno sadržavati ove sastojke: željezo, folnu kiselinu i kalcij. Organizam treba 18 mg željeza dnevno kako biste se zaštitili od slabokrvnosti i kako biste ojačali imunološki sustav. Pokušavate zatrudnjeti? Onda je folna kiselina ključna jer je važna u mnogim metaboličkim procesima, osobito u procesima diferencijacije i rasta stanica embrija. Potrebe za folnom kiselinom u trudnoći su povećane i ne mogu se zadovoljiti uobičajenim unosom hrane, već ju je potrebno dodatno unositi. Zbog toga ginekolozi i pedijatri preporučuju uzimanje folne kiseline najmanje mjesec dana prije planirane trudnoće pa sve do kraja prvog tromjesečja trudnoće. Preporučeni je unos folne kiseline 400 mikrograma dnevno. Kalcij je bitan za održavanje snažnih kosti. Žene, naime, počinju gubiti koštanu masu nakon 35. godine. Žene od 19. do 50. godine trebaju 1.000 mg kalcija dnevno, ali više od polovice žena ne unosi u organizam tu količinu. Spomenute sastojke možete pronaći u žitaricama, mahunarkama, nemasnom mesu te nekim mliječnim proizvodima.

Četrdesete
Rastrgani ste između posla, djece, roditelja koji stare – svima njima ste potrebni više nego ikada. Također, kilograme više ne skidate tako lako. Prehrana vam obavezno mora uključivati vlakna, kalij, kalcij i namirnice bogate hranjivim tvarima, ali niske kalorične vrijednosti. U četrdesetima se metabolizam polako usporava. Istodobno, razina kolesterola i krvni pritisak mogu što ste bliži menopauzi rasti, a to vas izlaže većem riziku od bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Pazite da u organizam unosite dovoljno vlakana (pokušajte pojesti najmanje 25 grama vlakana dnevno) te namirnica bogatih kalijem (cilj je 4.700 miligrama kalija dnevno.) I jedno i drugo ćete pronaći u integralnim žitaricama, voću i povrću. Pomoću te hrane ćete se osjećati sito, a nećete pretjerati s kalorijama. Ta je također hrana bogata fitonutrijentima, skupinom biološki aktivnih nehranjivih tvari iz bilja koje preventivno djeluju štiteći od bolesti. Kalcij je još uvijek važan mineral, pa se morate držati redovne doze od 1.000 mg dnevno.

Pedesete, šezdesete…
Napokon ste uspostavili kontrolu nad svojim životom. Samo kad biste još mogli naučiti hormone da se pristojno ponašaju! Obavezno morate uzimati: vitamin B, antioksidanse, kalcij, vitamin D. Bez obzira na to koliko sjajno izgledate i osjećate se, tijelo vam prolazi kroz velike promjene zahvaljujući ponajviše menopauzi. Kako se razina estrogena smanjuje, vi ste izloženi povećanom riziku od bolesti srca, osteoporoze i drugih zdravstvenih problema koji dolaze s godinama. Zaštitite srce vitaminom B6 i B12 (preporučeni je dnevni unos 1,5 miligram vitamina B6 te 2,4 mikrograma B12). Oni će vam biti saveznici u tome da pod kontrolom količinama držite homocistein čija je povećana razina povezana s rizikom od bolesti koronarnih arterija, udara i tromboembolija kod ljudi koji imaju normalnu razinu kolesterola. Pazite na vid i oči: spriječite katarakte povezane sa starenjem i makularne degeneracije hranom bogatom antioksidantima. Simptome menopauze možete ublažiti unoseći u organizam fitoestrogene, odnosno biljne estrogene koji mogu ublažiti valunge. Smatra se da fitoestrogeni također mogu smanjiti rizik od raka dojke. Kalcij, mineral koji jača kosti je važniji nego ikada, tako da se preporučuje povećanje dnevne doze kalcija na 1.500 mg ako ste u postmenopauzi. Budući da gotovo 70 posto žena od 51. do 70. godine ne dobiva dovoljno vitamina D, važnog za apsorpciju kalcija, pobrinite se da uzmete najmanje 400 IJ tog vitamina na dan. Jedite jaja, ribu, piletinu, voće – posebno banane i agrume, povrće te različite orašaste plodove.