ukusne i zdrave

Jačaju imunitet i produljuju život: Ovih pet namirnica ključno je za zdravlje

29.03.2025 u 08:41

Bionic
Reading

Stručnjaci ističu da postoji nekoliko jednostavnih i lako dostupnih namirnica koje bi bilo dobro uvrstiti u dnevni jelovnik jer potiču dugovječnost, jačaju imunitet i smanjuju upalne procese u tijelu

Dobro se zna da je prehrana ključna u očuvanju zdravlja, bilo da vam je cilj ojačati imunitet ili povećati šanse da dugovječnim životom. Pa opet, gotovo svakodnevno susrećemo se s dilemom o pripremi obroka koji su hranjivi i zdravi.

Kako bi nam olakšali ovaj problem, stručnjaci su sastavili listu pet namirnica koje vrijedi uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Zob – stabilizira šećer u krvi i potiče probavu

Zob je izvrstan izvor cjelovitih žitarica, bogata je vlaknima, a sadrži i brojne vitamine B skupine, željezo, magnezij i antioksidanse.

Vlakna iz zobi pomažu u održavanju sitosti i stabiliziraju šećer u krvi, čime se smanjuju iznenadni napadi gladi i potencijalno prejedanje.

Najbolje rezultate daje kad se kombinira s voćem, orašastim plodovima ili cimetom, umjesto dodataka bogatih šećerom. Osim što hrani zdrave bakterije u crijevima, zob štiti i kardiovaskularni sustav.

Sjemenke bosiljka – bogat izvor vlakana i minerala

Iako su chia sjemenke popularne, nutricionistica Stacy-Roberts Davis u razgovoru da Daily Mail istaknula je da je sjeme bosiljka još bolji izbor.

'Dvije žlice sjemenki bosiljka sadrže čak 15 grama vlakana, što je više od polovice preporučenog dnevnog unosa. Uz to, bogate su proteinima, željezom i kalijem – mineralima ključnim za rad mišića, krvnu sliku i ravnotežu elektrolita', rekla je stručnjakinja.

Redovit unos vlakana podržava zdravlje crijeva, regulira probavu i izravno jača imunološki sustav.

Špinat – prirodni saveznik protiv upala

Špinat je klasičan primjer lisnatog povrća koje bi trebalo postati dio svakodnevne prehrane. Prepun je magnezija, željeza, vitamina K i antioksidansa, koji pomažu u smanjenju upalnih procesa u tijelu.

'Špinat podržava regeneraciju mišića, olakšava opuštanje i može pridonijeti kvalitetnijem snu. Posebno je važan za žene i sportaše, jer željezo iz špinata pomaže u prevenciji umora i anemije', rekla je dijetetičarka Amy Shapiro i dodala:

'Osim toga, ne sadrži masnoće pa ne morate brinuti oko probavnih smetnji.'

Jogurt – temelj zdravlja crijeva i imuniteta

Jogurt je izvor probiotika, kalcija i proteina, a sve više se potvrđuje njegova uloga u očuvanju zdravlja probavnog sustava.

'Zdravlje crijeva usko je povezano s raspoloženjem, težinom i imunitetom. Redovita konzumacija jogurta potiče razvoj korisnih bakterija, smanjuje rizik od probavnih smetnji i pozitivno utječe na imunološki odgovor organizma', rekao je nutricionist Reda Elmardi.

Idealno je birati grčki jogurt bez dodanih šećera ili ga kombinirati s bobičastim voćem i sjemenkama.

Bobičasto voće – anti-age efekt i zaštita srca

Borovnice, maline i jagode nisu samo ukusne – one su i snažni saveznici zdravlja. Bogate su vitaminom C, antioksidansima i vlaknima, a imaju protuupalno djelovanje.

'Svakodnevna konzumacija bobičastog voća usporava starenje, potiče rad mozga i čuva zdravlje srca. Osim toga, pomažu u regulaciji razine šećera u krvi i štite stanice od oksidativnog stresa', poručuje nutricionist.

Zovu ih 'prirodni botoks': Ove namirnice usporavaju starenje kože Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević montaža