VRUĆE, LJUTO, ZDRAVO

Znate li zašto je dobro jesti ljute papričice

30.03.2012 u 09:51

Bionic
Reading

Dobra vijest za ljubitelje ljute hrane: feferoni i ljute papričice ključ su za zdravo srce

Volite li feferone i ljute papričice? Onda volite i svoje srce. Znanstvenici su otkrili da spojevi koji daju chiliju ili papričicama jalapenos ljutinu mogu sniziti visoki krvni tlak i smanjiti kolesterol u krvi, piše Daily Mail

Studija Kineskog sveučilišta u Hong Kongu tvrdi kako chilli ima velik potencijal u zaštiti od srčanih bolesti, jednog od najčešćih uzorka smrti u razvijenom svijetu. Ključan je sastojak poznat pod imenom capsaicin koji daje paprici ljutinu. Capsaicin povećava otkucaje srca, što ubrzava rad metabolizma. Autor studije dr. Zhen-Yu Chen tumači kako njihovo istraživanje proširuje znanje o tome kako ove tvari u ljutim papričicama mogu poboljšati zdravlje srca.

Otkrili su da ljuti sastojci smanjuju razinu 'lošeg' kolesterola i ubrzavaju njihovu razgradnju i izlučivanje.

Također blokiraju djelovanje gena koji utječe na kontrakcije arterije što ograničava protok krvi do srca i drugih organa. Blokirajući stezanja, mišići su opušteniji i omogućava se veći protok krvi.

'Zaključili smo da je capsaicin koristan u poboljšanju niza faktora vezanih uz zdravlje srca i krvnih žila', rekao je dr. Chen. 'Ipak, ne preporučujemo da ljudi počnu konzumirati papričice u velikim količinama. Dobra je prehrana uvijek uravnotežena. I zapamtite, chili papričice nisu zamjena za lijekove. Oni mogu biti samo lijep dodatak.'