13. SVIBNJA

Antitodor prije grupe Šank?! u Tvornici kulture

10.03.2016 u 12:38

Bionic
Reading

Antitodor, puljski punk-rock heroji, nastupit će kao gosti grupe Šank?! na njihovu koncertu u Velikom pogonu Tvornice kulture 13. svibnja

Grupa Antitodor nastala je 1996., a osnivači su pjevač Zoran Todorović- Todor, bubnjar Aleksandar Bijažić i basist Kristian Bijažić - Picek. Odmah po osnutku, skupina je snimila dva demo-izdanja na kojima su se našle pjesme 'Anarhija u mome gradu', 'Gubitnik', 'Više ne trebam te' i 'Patike'.

Album prvijenac 'Gubitnik' objavljen je 1999. za nezavisnu etiketu Monte Paradiso. Uslijedili su brojni koncerti, promjene u postavi, a 2004. i drugi album 'Ne bojim se' u vlastitom izdanju. Među mnogobrojnim koncertima i festivalima treba izdvojiti nastupe Antitodora kao predgrupe velikanima punka, poput britanske skupine G.B.H., Aurore iz Mađarske, američkih legenda Misfits te američkih Battalion of Saints, a dijelili su pozornicu i s Anti Nowhere League te Toy Dolls. 2010. godine uslijedio je i treći album 'Punker' s 13 pjesama objavljenih u vlastitoj nakladi.

Nakon dvogodišnje kreativne i koncertne stanke, grupa Antitodor ponovno se vraća u novoj postavi koju čine Todor - vokal, gitaristi Ivan Jović - Joca i Dino Krivičić, basist Dorian Matošević - Dodo te bubnjar Andrija Tomić. Trenutno su fokusirani na stvaranje i snimanje novih pjesama te izlazak novog albuma koji bi svjetlo dana trebao ugledati tijekom ove godine.


Članovi benda Šank?! dio su zagrebačke underground punk/oi!/hardcore-scene, a na pozornici su prisutni preko 10 godina u različitim sastavima, kao što su Spierdalaj, No More Idols, Dolibasija, Stronghold, Flegma ili Stribog. Svoje iskustvo i znanje odlučili su pretočiti u vlastiti zvuk koji je danas poznat kao jedinstvena mješavina rocka, punka, metala, oi! te ska-ritmova.

Šank!? je nastao u lipnju 2010., a u nepunih je šest godina postojanja diljem cijele regije postao poznato underground ime. Moćni i društveno angažirani tekstovi te energični nastupi čine ga jednim od najboljih live bendova u Hrvatskoj dok njihov punk-rock radi promjene, osvješćuje publiku, a žestoke i melodične stvari pokazale su se kao dobitna kombinacija.

Prvi album pod nazivom 'Grad je naš' objavljuju na internetu 2010. godine kao besplatno izdanje. Nakon uspješne godine, koja uključuje i nastup sa slavnim Cock Sparrerom na DOF festivalu te nastupe po mnogim klubovima diljem Hrvatske, 2011. izdan je album 'Priče noćnih tramvaja'. Šank?! je 2012. nastupio kao predgrupa legendarnim irish punk-veteranima Dropkick Murphy’s, a nakon toga nastupao je po cijeloj Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, BiH i Sloveniji. U to vrijeme snimljena je pjesma 'Zagreb gori' koja postaje svojevrsna himna u Zagrebu, a sve se dogodilo ususret dvama rasprodanim koncertima u rujnu 2012. u Malom pogonu Tvornice. Taj koncert prati i objavljen live DVD-album. Treći album 'Treća runda' izašao je 2013., a prema časopisu Rolling Stone svrstan je na ljestvicu top 10 regionalnih albuma te godine.

Snagu i jaku fan-bazu Šank?! je dokazao na koncertu Brkova u Domu sportova u ožujku 2015. godine. Te godine izašao je četvrti album 'Naša stvar', a promocija je održana u Tvornici kulture na najvećem samostalnom koncertu. Album se našao među najboljim regionalnim albumima 2015. godine te je ponovno pokazao da je bend žestok, britak i beskompromisan.

U dosadašnjoj karijeri Šank?! je stvorio sada već nezaboravne himne, poput 'Grad je naš' ili 'Zagreb gori', 'Sve za kraj', 'Na šank' ili 'Naša stvar', a svaki je koncert obilježila izuzetna količina energije i euforije koja se osjeti na nastupima uživo. Ususret koncertu u Zagrebu, bend će posjetiti Split, Novi Sad i Beograd na regionalnoj turneji. Zagrebački koncert bit će kraj turneje i još jedna prilika uživo potrošiti grla uz njihovu punk-rock kombinaciju.

Ulaznice
Ulaznice su u pretprodaji po cijeni od 40 kuna, dok će na dan koncerta cijena iznositi 50 kuna.

Službena prodajna mjesta:
•    Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1
•    www.entrio.hr

Organizator koncerta je Tvornica kulture.