O GLAZBI I MOTORIMA

Dino Rađa: 'Sramim se pjesme koju sam pjevao s Grašom'

21.07.2015 u 17:35

Bionic
Reading

Dino Rađa, nekadašnja košarkaška zvijezda, nedavno je sa splitskim glazbenikom Antom Pupačićem Pupijem, inače svojim učiteljem gitare, osnovao glazbeni sastav Dino i Pupi band. Imaju i prvi singl znakovita imena - 'Da je bajker biti lako'

'Najprije sam radio s profesorom Mladenom Magudom koji mi je bio prvi učitelj gitare. Kako je on imao puno obaveza, djevojka iz dućana s glazbenim instrumentima mi je savjetovala da radim s Pupijem, da ću od njega puno naučiti. Rekla mi je da je malo neobičan, osebujan, ali kad ga je nazvala, njemu se svidjela ideja. Nas dvojica smo se odmah prepoznali. Sada se družimo svakodnevno. Dobra je duša i baš guštam družiti se i svirati s njim', ispričao je Dino Rađa.

Stihove njihova prvog singla 'Da je bajker biti lako' napisao je upravo Dino, a glazbu i aranžman potpisuje Ante Pupačić Pupi, inače nekadašnji član Thompsonovog banda, tvorac njegovog hita 'Geni kameni' te Vucinog 'Tražena si roba u gradu'.

'Pustio mi je pjesmu i pitao sviđa li mi se. Ja mu govorim - sviđa mi se, ali tekst mi je bio bezveze. Na to on meni kaže da ja napišem tekst. I tako sam malo pomalo nešto napisao i njemu se svidjelo i nastala je pjesma', rekao je Dino. Često on i njegov mentor zajedno posjećuju koncerte ostalih glazbenika.

'Slušam svu vrstu glazbe iako sam odrastao na Divljim jagodama, Azri, Bijelom dugmetu, AC/DC-u', otkrio je Dino. Uz žestoku rock glazbu idu motori, a već je dobro poznato da je Dino strastveni bajker.

'Član sam MK Fibra, čak sam ga i osnovao. Prije sam više išao na moto susrete, ali zadnjih godinu dana nisam bio ni na jednom. Draže mi je sjesti na motor i otići na neko putovanje. Obišao sam cijelu Europu, bio sam i u Maroku, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Austriji, Švicarskoj, Češkoj, Njemačkoj, Litvi, Estoniji, Finskoj, Švedskoj, Danskoj, Norveškoj... Prošao sam motorom sto pedeset tisuća kilometara', pohvalio se.

Od domaćih glazbenika kaže da sve voli i poštuje.
'Volim čuti i Olivera Dragojevića, ali i Vucu. Možda je to neobična kombinacija glazbenika, ali zavisi kakav mi je dan', kaže kroz smijeh. Danas o duetu s prijateljem i vjenčanim kumom Petrom Grašom 'Nisam više ja s njom' iz 1997. koji se i danas rado sluša i pušta se na radio postajama, nema lijepo mišljenje.

'Sramim se. Kad to čujem, najrađe bi se negdje sakrio. Da me danas netko pita da to ponovno napravim, ne bih pristao. Jednostavno ne znam pivati, to nije za mene, to nije moj talent', ističe. Priznaje da je najveći kritičar sam sebi.

'Ogledalo je moj kritičar. (smijeh) Najbolje znam kako sam što napravio', rekao je. Nema prevelikih glazbenih ambicija, najvažnije mu je da se dobro osjeća u svojoj glazbenoj priči s Pupijem i bendom.

'Bitno je da se mi zafrkavamo i guštamo dok stvaramo, sviramo, a sad hoće li biti što od toga, apsolutno je nebitno', izjavio je. Iako su već imali nekoliko nastupa, stižu im brojne ponude za nove svirke pa će ovo ljeto provesti radno. 


Dino je sretan što može svirati s vrhunskim glazbenicima u svom bendu


Sa svojim mentorom Pupijem druži se i privatno


Nedavno je Dino bio na koncertu AC/DC


Pogledajte kako Dino Rađa svira u spotu 'Da je bajker biti lako':