NE ISPLATI SE

Hollywood izbacuje seks iz filmova

26.03.2013 u 10:01

Bionic
Reading

Romantične, provokativne ili opasne, scene seksa oduvijek su bile zaštitni znak Hollywooda, no čini se da je tome došao kraj. Prema tvrdnjama filmskih analitičara, holivudski filmaši smatraju kako filmove u današnje vrijeme bolje prodaju specijalni efekti nego seks

Nekada film nije imao nikakve šanse za uspjeh ako o u njemu nije bila pokoja scena seksa. Međutim, danas filmski magnati smatraju kako seks poprilično odbija publiku, a stručnjaci tvrde su intimne ljubavne scene iz filmskih scenarija nestale tijekom posljednjih 18 mjeseci, piše The Sun.

No, to se ne događa samo zato što producenti žele izbjeći oznaku 'samo za odrasle', već i zato što sve više žene bira koji će film pogledati u kinu sa svojim partnerom.

Sirove strasti

Među najuspješnijim primjerima privlačenja publike seksom je čuvena scena sa Sharon Stone i njezinih prekriženih nogu u filmu 'Sirove strasti', zatim skoro sve scene u filmu "Devet i pol tjedana s Kim Basinger. Vincent Bruzzese, predsjednik tvrtke za marketinško istraživanje i poznavatelj filmova, navodi kako su producenti izbacili scene seksa iz scenarija.

'Scene seksa su se pisale, bez obzira na tekst, kako bi začinile film. Danas možete samo dobiti oznaku 'samo za odrasle' i tako izgubiti mlađu publiku. Producenti sada izbacuju takve scene i prije samog snimanja. Pitaju: 'Je li nam zaista potreban seks? Možemo li umjesto toga prostor ispuniti zasljepljujućim specijalnim efektima kako bismo zadržali oznake filma namijenjenog obiteljima?' kaže Bruzzese.

Sve to potvrđuje i činjenica kako su se ovogodišnji kandidati za Oscare sadržavali dosta nasilja, ali gotovo nimalo eksplicitnih scena seksa. Noviji filmovi koji su sadržavali scene seksa nisu uspjeli osvojiti publiku, piše The Sun. Među njima su se našli 'The Sessions' s Helen Hunt i 'The Paperboy' s Nicole Kidman u glavnoj ulozi.

Filmski producenti su očajni u pokušajima da izbjegnu oznaku 'samo za odrasle', budući da mlada publika u velikoj mjeri utječe na uspjeh filmova u kinima. Trend je povezan i s istraživanjem studija Warner Bros, koje pokazuje kako žene iznad 25 godina uglavnom odlučuju koji će film par gledati.

Devet i pol tjedana

Istraživanje pokazuje i kako uspjeh filmova sa oznakom 'samo za odrasle' rapidno pada. Samo su dva filma koja sadrže seks i golotinju uspjeli prošle godine doći do prvih 10 mjesta u kinima prema gledanosti.

Adrian Lyne, koji je režirao 'Devet i po tjedana' i 'Fatalnu privlačnost', tvrdi kako ova dva filma uopće ne bi mogla uspjeti danas, a tvrdi kako su scene seksa u filmovima danas bespotrebne, pogotovo u vrijeme kada je pornografija lako dostupna na internetu.