U TVORNICI i ETERU

Sprema se velika proslava 30. rođendana Radija 101

17.03.2014 u 13:22

Bionic
Reading

Više desetaka bivših i sadašnjih zaposlenika, jednako toliko tematski raznolikih emisija, bezbroj sati sjajne glazbe i informative, mnogobrojni vjerni slušatelji… Drugim riječima, živi organizam koji se s godinama mijenjao. Sve nabrojeno, ali i puno više od toga Radio 101 proslavit će prigodnim koncertom povodom svog 30. rođendana koji će se 8. svibnja održati u zagrebačkoj Tvornici Kulture. Popis izvođača otvara Psihomodo Pop, dok će ostali izvođači biti najavljeni u tjednima koji slijede

Središnjem koncertu povodom rođendana Radija 101 prethodit će serija manjih koji će poslužiti kao zvučna rock uvertira onome što slijedi početkom svibnja. Partibrejkers, SARS, Vlada Divljan, Gogol Bordelo… samo su neki od svima dobro poznatih izvođača koji će svoje koncerte održati Tvornici Kulture.

Dokaz da je glazba oduvijek bila izuzetno važan dio 'Stojedinice' seže u davnu 1984. godinu. Naime, tada je s emitiranjem krenuo Omladinski radio. Prvi studio bio je u Studentskom domu Stjepan Radić odakle je djelovao sve do svibnja 1987. kada se seli u studio u Gajevoj 10 u Zagrebu. Šest godina kasnije Omladinski radio se preimenovao u Radio 101 jer je radio stanica emitirala svoj program na frekvenciji 101 MHz. Na toj su frekvenciji i adresi ostali do danas. Jedan od najvažnijih događaja u bogatoj radijskoj povijesti svakako je i prosvjedni skup koji je na glavnom gradskom trgu 21. studenoga 1996. godine okupio 120.000 ljudi. Svi oni okupili su se u znak podrške i svoj glas dignuli protiv odluke o ukidanju koncesije. Srećom, u tome su i uspjeli. U bližoj povijesti Radio 101 uspješno se izborio i sa stečajem, navodi se u objavi velike proslave radija, dodajući da je iz svega izašao još jači čamu u prilog ide trenutno rastuća slušanost i povratak velikih oglašivača u eter.

Popularno i svima drago 'juTrovanje' uz Šamana i Matana, 'Tema Dana' Željka Matića, 'Aktualni 101' koji potpisuje informativna redakcija, Phonebox u kojem glazbeni urednici postaju sami slušatelji, ali i mnoge druge emisije iz dana u dan dokazuju da je 101 MHz frekvencija koja u uši slušatelja i dalje plasira kvalitetnu glazbu i relevantnu dozu informative. 

Uz sve navedeno Matko Antonović - Matan, dio voditeljskog dvojca 'juTrovanja', nominiran je za Večernjakovu ružu u kategoriji najboljeg radijskog voditelja godine. Show se na Stojedinici emitira svaki dan od 6 do 11 sati, a Matan kaže kako tu nominaciju doživljava kao zajedničku zaslugu kvalitetnih ljudi. Upravo je kvalitetan kadar ljudi nešto s čime se Radio 101 i danas može s punim pravom pohvaliti,  navode organizatori velike proslave rođendana Radija 101 naglašavajući da će se svi zainteresirani u sve navedeno moći uvjeriti na koncertu 8. svibnja u Tvornici gdje će se svi okupiti.