'UTRKA'

U kina stiže inspirativna i istinita priča o Jesseju Owensu

23.02.2016 u 17:14

Bionic
Reading

Film se temelji na istinitim događajima i životu Jesseja Owensa, slavnog američkog atletičara, legendarnog po svom četverostrukom trijumfu na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine

Hitler je namjeravao iskoristiti Olimpijske igre u Berlinu kao promociju nacističkog režima i demonstraciju 'arijevske superiornosti' nad ostatkom svijeta. Činjenica je da je Njemačka bila najuspješnija država na Igrama u Berlinu, ali je taj njemački uspjeh bio bačen u sjenku jednog nearijevca, Afroamerikanca, koji je superiorno trijumfirao nad njemačkim sportašima. Hitler je osobno kritizirao Amerikance što su uvrstili crnog sportaša u svoj olimpijski tim, posebno je ostala poznata scena njegova odbijanja da čestita Owensu na osvojenom zlatu, kako je to običaj.

No zasigurno se pamti i da sam Franklin D. Roosevelt nije čestitao Owensu po povratku u SAD. Naslov filma 'Utrka' ima dvostruko značenje: ona očita utrka za olimpijskim zlatom i politička, posebno 1936. kad su Sjedinjene Američke Države gotovo bojkotirale Igre zbog režima koji je promovirao Hitler.

Stephan James, talentirani glumac poznat po svojoj ulozi u filmu 'Selma', glumi Jesseja Owensa kao srčanog mladog čovjeka koji ubrzo počinje shvaćati što znači biti primjer. Njegova legendarnog trenera Larryja Snydera odlično je odglumio Jason Sudeikis u za njega neprepoznatljivoj ulozi.

Film 'Utrka', u distribuciji Blitz film i videa, pogledajte od 25. 2. u CineStaru i ostalim kinima.

Utrka- trailer