SLUČAJ PDV

Udruga koncertnih promotora o izjavama Dražena Siriščevića

15.03.2013 u 21:28

Bionic
Reading

Udruga koncertnih promotera Promo na čelu sa Zoranom Marićem reagirala je na nedavne izjave Dražena Siriščevića koji je konstatirao da su koncertne institucije u gorem položaju od privatnih organizatora glazbenih zbivanja. Priopćenje donosimo u cijelosti

Primorani smo reagirati na članak pod naslovom 'Koncertne institucije u gorem su položaju od privatnih organizatora'.

Ravnatelj KD Vatroslav Lisinski Dražen Siriščević svojim je izjavama u navedenom članku ustvrdio da su koncertne institucije poput njegove u gorem položaju od privatnih organizatora, što pokazuje da u obzir nije valjano uzeo sve činjenice.

Zbog toga su njegove tvrdnje neistinite i mogu zavarati javnosti. Koncertne institucije čijim se djelatnicima plaće isplaćuju iz državnog proračuna te svu infrastrukturu i dodatnu opremu mogu neograničeno koristiti nikako ne mogu biti u gorem položaju od privatnih organizatora koji sve produkcijske troškove, lokaciju i ostale brojne troškove koji se javljaju tijekom organizacije nekog koncerta plaćaju sami, a pri organizaciji često nailaze na nerazumijevanje gradskih i državnih institucija.

Plaća zaposlenika nije osigurana, već ovisi o uspjehu organiziranog koncerta ili manifestacije, a nakon plaćenog PDV-a i ostalih davanja zarada je minimalna ili je uopće nema.

Gubici su nerijetka pojava, pogotovo otkad se cijela država našla u financijskoj krizi. Izvođači poput Arctic Monkeysa, Leonarda Cohena, Robbieja Williamsa i sličnih medijski su zaista atraktivniji od mezzosopranistice Eline Garanče, no ni Zubin Mehta, Placido Domingo ili Ivo Pogorelić nisu ništa manje medijski atraktivni, a znamo da su njihovi koncerti redovito rasprodani.

Ključan problem je u tome što po zakonu o PDV-u koncertne institucije za organizaciju navedenih izvođača ne moraju naplatiti PDV, dok privatni organizatori za organizaciju istih izvođača moraju naplatiti 25 posto PDV-a.

Podsjetimo da je tu nevjerojatnu pogodnost u tržišnom gospodarstvu iskoristila Koncertna direkcija koja je namjeravala organizirati koncert Rolling Stonesa. Pitamo se je li Koncertna direkcija 'klečala na koljenima' pred medijima pri najavi gostovanja Rolling Stonesa, pa da zbog toga nije morala obračunati PDV na ulaznice?

Podsjećamo da će se Zakonom o PDV-u, ukoliko ga Sabor usvoji po sadašnjem prijedlogu Ministarstva financija, zacementirati zakonska diskriminacija prema privatnim organizatorima koncerta u odnosu na koncertne institucije koja će uništiti koncertnu djelatnost u Hrvatskoj, a velike koncerte potjerati u susjednu Sloveniju u kojoj je stopa PDV-a na ulaznice za događanja u kulturi 8,5 posto. Sve to će se izrazito negativno odraziti na državni proračun o kojem treba brinuti Ministarstvo financija.

Stoga je jedino ispravno rješenje u Vladinom prihvaćanju prijedloga Ministarstva kulture, koje bi i trebalo voditi državnu kulturnu politiku, da se PDV na ulaznice za sve koncerte izjednači s onim za kinoulaznice, kazališta i muzeje, odnosno da iznosi pet posto bez obzira na to tko je organizator tih koncerata.