uvijek na meti

Amerikanci se čude: Melania je nakon Jackie Kennedy prva katolkinja u Bijeloj kući

26.05.2017 u 14:48

Bionic
Reading

Proteklih dana svjedočili smo mnogobrojnim vijestima o susretu američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove supruge Melanije s poglavarom Katoličke Crkve papom Franjom u Rimu. Amerikance je, čini se, iznenadilo to što je u Bijeloj kući nakon mnogo vremena katolkinja

Otkako je došla na poziciju prve dame, Melaniju Trump američki su novinari i kritičari već nekoliko puta uspoređivali s nekadašnjom prvom damom Jackie Kennedy, suprugom jednog od najpoznatijih američkih predsjednika Johna F. Kennedyja .

Ono što su posljednje primijetili kao sličnost dviju prvih dama, njihova je vjera. Naime, poput legendarne Jackie O. i Melania je rođena i odgajana u katoličkom duhu. 

Zanimanje američkih medija za Melanijinu vjeroispovijest potaknuto je državnim posjetom predsjednika i prve dame prijestolnici katoličke vjere – Vatikanu, gdje su se susreli s papom Franjom. 

'Današnji posjet Njegovoj visosti papi Franji jedan je od onih koje nikada neću zaboraviti. Ponizna sam pred ukazanom časti. Blagoslov svima', napisala je na svom službenom Twitter profilu lijepa Slovenka te se osvrnula na događaj koji je svakom katoliku izuzetno važan.

Slijedom tih događaja američki mediji pozabavili su se vjerom prve dame, iako to nije prvi put da prva dama javno pokazuje svoju privrženost katoličkoj vjeroispovijesti.

Prisjetimo se, za Uskrs je sudjelovala u državnoj ceremoniji navodeći blagoslov svima, a prilikom svog prvog obraćanja javnosti govor je započela rečenicom 'Pomolimo se' te nastavila recitirati stihove molitve, što je tada osim okupljenog mnoštva, iznenadilo i njezina supruga.

'Nisam znao da će Melania izreći molitvu Gospodinu, ali hvala joj na tome, bilo je prekrasno', rekao je tada Trump.

Budući da je Melania rođena i odrastala u Sloveniji, zemlji s većinskim katoličkim stanovništvom, ne čudi što je nastavila prakticirati svoju vjeru iako se udala u prezbiterijansku obitelj

Stephanie Grisham, glasnogovornica prve dame, oglasila se danas o toj temi, potvrdivši da je prva dama katolkinja, no u detalje njezina prakticiranja vjere nije htjela ulaziti, kao ni o tome u kojoj je vjeri odgajan njezin 11-godišnji sin Barron.

Osim što dijele vjeroispovijest, Jackie Kennedy i Melania Trump jedne su od najbolje odjevenih prvih dama u povijesti. 

Melania meeting the Pope yesterday 🇮🇹 #melaniatrump #popefrancis #vatican #firstlady #flotus

A post shared by Melania Trump updates 🇺🇸 (@flotus_melania) on

Obitelj Kennedy posjetila je davne 1962. godine papu Ivana XXIII., a omiljena Jackie je tada s papom razgovarala na francuskom jeziku. Obje su se prve dame tom prigodom držale tradicije te su imale crnu odjeću i crne velove prebačene preko glave.

Naime, vatikanski protokol sve je donedavno nalagao ženama da nose isključivo formalnu odjeću dugih rukava, dužine do ispod koljena i isključivo u crnoj boji te crni veo, tzv. mantillu, koji pokriva glavu. No od 80-ih godina prošlog stoljeća ta su pravila postala manje striktna pa je danas poželjno da pri susretima s papom žena nosi crni veo preko glave samo kad dolazi bez pratnje.