došla je na svoje

Brigitte Macron pobijedila na sudu: Zbog lažnih trans tvrdnji osuđene dvije žene

12.09.2024 u 19:44

Bionic
Reading

Internetom se krajem 2021. proširila priča da je Brigitte Macron zapravo muškarac, a kreatorice priče sada su i sudski kažnjene

U prosincu 2021. Internetom se proširila teorija zavjere o spolu Brigitte Macron. Naime, dvije su žene na YouTubeu objavile video u kojem se navodi da je supruga francuskog predsjednika nekoć bila muškarac po imenu Jean-Michel, što je neistina koja je postala viralna samo nekoliko tjedana prije predsjedničkih izbora 2022. i natjerala Macrona da podnese tužbu za klevetu.

Internetom su kružile priče da je Brigitte Macron muškarac!

Priča je išla tako daleko da se posumnjalo u samo postojanje Brigitte. Naime, priča je tvrdila da bivša Brigitte Trogneux nikada nije postojala, već da je njezin brat Jean-Michel promijenio spol i preuzeo taj identitet.

Gotovo tri godine nakon, sud je prosudio da su glasine lažne te naložio dvjema kreatoricama videa da plate 8000 eura odštete prvoj dami Francuske zbog iznošenja lažnih tvrdnji da je transrodna, što je izazvalo širenje glasina na internetu od strane teoretičara zavjere i krajnje desnice.

Izvor: Profimedia / Autor: Raw Image Ltd / Goff Photos / Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia / Promo

Osim odštete predsjednikovoj supruzi, sud je naložio i da plate 5000 eura njezinu bratu Jean-Michelu Trogneuxu.

Dezinformacije su se čak proširile u SAD gdje je Macron ismijana u sada izbrisanom YouTube videu prije izbora u studenom na sredini mandata. Također, bivša prva dama SAD-a Michelle Obama, predsjednička kandidatkinja Kamala Harris i bivša premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern također su bile mete dezinformacija o svom spolu ili seksualnosti u nastojanju da ih se ismijava ili ponižava.

  • +4
Brigitte Macron Izvor: Profimedia / Autor: Zabulon Laurent/ABACA/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia