IMA ANGELMANOV SINDROM

Colin Farrell progovorio o svom bolesnom sinu: 'Želim da svijet bude dobar prema njemu'

08.08.2024 u 12:30

Bionic
Reading

Nekad zločesti dečko Hollywooda, irski glumac Colin Farrell odavno je prestao to biti. S obožavateljima tek povremeno dijeli pojedinosti iz svog života, a sada je napravio iznimku i progovorio o svom 20-godišnjem sinu Jamesu, koji je dijete s posebnim potrebama

Irski glumac Colin Farrell dao je svojim obožavateljima mali uvid u svoju intimu, otkrivši kako izgleda život s 20-godišnjim sinom Jamesom kojem je, još kao malenom dječaku, dijagnosticiran Angelmanov sindrom.

Naime, James je rođen s rijetkom genetskim poremećajem koji uzrokuje kašnjenje u razvoju, poremećaj ravnoteže, ali i razne druge probleme koje mu onemogućuju da živi samostalno i brine se sam o sebi.

James nažalost spada među onu djecu s Angelmanovim sindromom koji ima teže simptome zbog čega nema nikakvu verbalnu komunikaciju, ali i ne može živjeti bez pomoći njegovatelja koji mu pomaže u obavljanju svakodnevnih zadataka.

Upravo zbog svega što je prošao sa sinom nekad zločesti dečko Hollywooda odlučio je pokrenuti zakladu za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama kako bi im pomogao barem na neki način. Povodom svega toga, 48-godišnji glumac progovorio je o Jamesu za magazin People.

Prevare, škrtost i očaj: Ovo su skandali Davida i Victorije Beckham Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević

'Želim da svijet bude dobar prema Jamesu. Želim da se svijet odnosi prema njemu s ljubaznošću i poštovanjem.'

Sina Jamesa Colin je dobio s bivšom djevojkom, kanadskom manekenkom Kim Bordenave, a osim njega s glumicom Alicjom Bachleda-Curús ima i 14-godišnjeg sina Henryja.

Angelmanov sindrom

Riječ je o genetskom poremećaju koji uzrokuje teškoće u razvoju, ali i neurološke probleme poput poteškoća s govorom, ravnotežom i hodanjem. U nekim slučajevima dolazi i do epileptičkih napadaja, a teško ga je dijagnosticirati jer se klinička slika često preklapa sa simptomima drugih poremećaja. 

Simptomi:

  • kašnjenje u razvoju
  • mikrocefalija
  • nedostatak govora ili minimalan govor
  • problemi s hranjenjem
  • nemogućnost hodanja ili održavanja ravnoteže
  • drhtavo kretanje ruku i nogu
  • često smješkanje i smijeh
  • epileptični napadaji koji počnu između druge i treće godine života
  • strabizam
  • hodanje s rukama u zraku
  • donja čeljust koja strši

Za People je Farrell rekao kako je James 'cijeli život tako naporno radio, a sve kako bi naučio održavati ravnotežu i poboljšao svoj klimavi hod'.

'Kada se prvi put počeo sam hraniti, lice mu je na kraju izgledalo kao da je Jackson Pollock. Danas se lijepo hrani. Svaki dan sam sve više ponosan na njega, mislim da je magičan. Ovo je prvi put da govorim o tome i, očito, jedini razlog zašto govorim jer ne mogu pitati Jamesa želi li to učiniti.'

Zaklada koja nosi ime Colina Farrella fokusira se na ljude s posebnim potrebama u trenutku kada napune 21 godinu i izgube svu pomoć koja im je do tada bila dostupna. 'Kada vaše dijete napuni 21 godinu, ono je na neki način osuđeno biti samo', kaže iskreno Farrell i dodaje:

Colin Farrell Izvor: Profimedia / Autor: Terma, SL / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

'Sve postavljene mjere zaštite, posebni razredi, sve to nestaje, a vi ostajete s mladom odraslom osobom koja bi trebala biti integrirani dio našeg modernog društva.' Upravo iz želje da pomogne obiteljima koji su u istoj situaciji, a kako bi dobili pomoć koju zaslužuju, odlučio je pokrenuti zakladu, ali i otvoriti 'vrata svog privatnog života'. 'Ovo je sve zbog Jamesa, sve je u njegovu čast', zaključio je irski glumac.