kruna kraljice majke

Dijamant mračne prošlosti: Hoće li Camilla na krunidbi nositi kontroverznu krunu?

13.10.2022 u 22:00

Bionic
Reading

Podrijetlo dijamanta Koh-i-Nûr, koji je dio krunidbene krune Kraljice Majke ponovno se našao u centru pažnje. A prema pisanju stranih medija kraljica Camilla i kralj Charles mogli bi se odlučiti za različite kraljevske regalije na Charlesovoj krunidbi koja bi se trebala održati 6. svibnja

Tijekom krunidbene službe kralja Charlesa III. kraljica Camilla također će biti okrunjena, a tu vijest potvrdila je ranije ovog tjedna i sama Buckinghamska palača. Predloženo je da bi 75-godišnja Camilla za krunidbu mogla nositi krunu napravljenu za Charlesovu baku, kraljicu Elizabetu, kasnije poznatu kao Kraljica Majka (taj nadimak joj je dodijeljen kako bi se izbjegla zabuna kada je njezina kći, kraljica Elizabeta II., postala monarhinjom). Tu krunu Kraljica Majka je nosila za krunidbu kralja Georgea VI. 1937. godine. Međutim, ona sadrži jedan od najpoznatijih, ali i najkontroverznijih dijamanata u Krunskim draguljima.

Dijamant Koh-i-Nûr središnji je dio slavne krune Kraljice Majke, ali je i u središtu međunarodne svađe jer u Indiji rastu zahtjevi za njegovim povratom. Prvotno ga je kupila tadašnja East India Company i donijela ga u Britaniju, gdje je završio kao dio kolekcije kraljice Viktorije. Također je predmet potraživanja vlasništva u Pakistanu i Afganistanu.

Tako će u Indiji diplomatska svađa oko krune zasjeniti planove o krunidbi. Izvor koji govori za Bharatiya Janata Party rekao je za The Telegraph: 'Krunidba Camille i korištenje krunskog dragulja Koh-i-Nûr vraća bolna sjećanja na kolonijalnu prošlost.'

  • +5
Camilla Parker Bowles Izvor: Profimedia / Autor: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Većina Indijaca ima vrlo malo sjećanja na represivnu prošlost. Pet do šest generacija Indijaca patilo je pod višestrukim stranim vladavinama više od pet stoljeća', rekao je izvor. 'Krunidba nove kraljice Camille i korištenje Koh-i-Nûr dijamanta vraća Indijce natrag u dane Britanskog Carstva u Indiji.'

Prije krunidbene krune Kraljice Majke, dijamant Koh-i-Nûr također se nalazio u krunidbenoj kruni kraljice Alexandre, supruge kralja Edwarda VII., koja je okrunjena u Westminsterskoj opatiji 1902. Također je korišten u drugoj kruni za kraljicu Mariju, supruga kralja Georgea V., tijekom njegove ceremonije krunidbe 1911. godine.

Kruna iz 1937. prilično je spektakularan komad — lakša je jer je izrađena od platine, a sadrži ukupno 2800 dijamanata. Uz dijamant Koh-i-Nûr, koji se nalazi u odvojivom nosaču, kruna također sadrži veliki dijamant koji je kraljici Viktoriji poklonio turski sultan 1856. u znak zahvalnosti za britansku potporu tijekom Krimskog rata. Kraljica majka ga je nosila bez lukova na svečanom otvaranju parlamenta za vrijeme vladavine kralja Georgea VI. i ponovno na krunidbi svoje kćeri 1953. Također je ista ta kruna stavljena na vrh njezina lijesa kada je umrla 2002.

Iz sentimentalnih razloga, svakako bi imalo smisla da Camilla nosi ovaj povijesni komad kada bude okrunjena zajedno s Charlesom u svibnju 2023. Naime, kralj je bio vrlo blizak sa svojom bakom, a nekoliko je izvješća pokazalo da je ova posebna kruna uvijek bila namijenjena Camilli.

Budući da se dragulj može potpuno ukloniti (kao i baršunasta kapica koja se obično nosi za krunidbu), postoji mogućnost da kralj Charles i kraljica Camilla odluče potpuno ukloniti kontroverzni dragulj ili se, ipak, odluče za potpuno drugu krunu.

POČETAK NOVE ERE

[FOTO] Povijesni prizor: Kralj Charles III. i kraljica Camilla prvi put na tronu, a evo u čemu se razlikuju njihova prijestolja

Pogledaj galeriju