NOVE EPIZODE

Evo kad stiže četvrta sezona HRT-ove serije 'Mrkomir Prvi'

25.07.2024 u 19:18

Bionic
Reading

Produkcijska kuća Interfilm za potrebe Hrvatske radiotelevizije (HRT) ovoga je tjedna dovršavala snimanje četvrte sezone kostimirane humorističke serije 'Mrkomir Prvi', čije je premijerno prikazivanje planirano u ovogodišnjoj jesenskoj shemi

Novih 20 epizoda ove sjajne HRT-ove serije snimano je u zagrebačkome studiju Jadran filma, gdje je ovih dana uigrana glumačka ekipa - Goran Navojec kao knez Mrkomir I., Ozren Grabarić kao Slavomir, Ecija Ojdanić kao kneginja Anuša, Mirna Mihelčić kao njihova kći Maruša, Paško Vukasović kao Mrkomirov izvanbračni sin, Roko Sikavica kao fratar Držiha te mnogi drugi - snimala posljednje kadrove nove sezone kako bi serija bila spremna od listopada.

I u novoj sezoni simpatični Mrkomir vlada u hrvatskoj zemlji uz more, no rani srednji vijek u kojem je smještena radnja nastavit će nas podsjećati na neke današnje probleme i aktualnosti, što će zasigurno izazvati nove salve smijeha kod gledatelja HRT-a.

'Serija je sudar sa sadašnjošću koji je na jedan satiričan način umotan u prošlost i sve više imamo gledatelja koji tu korespondenciju obožavaju. Vidimo puno stvari iz naše dnevne politike koje kada provučemo kroz ove filtere povijesti, dobijemo drugu dimenziju, a opet, kako bi rekao Mrkomir, sve je to isti Đava', rekao je Goran Navojec u pauzi snimanja na setu.

Dodaje kako serija pretresa teme kao što su zdravstvo, školstvo, pravosuđe, Sabor, političare, a kako se govori o Franačkoj državi, u pitanje je i odnos sa današnjom Europskom unijom, provučen kroz Srednji vijek.

'Mrkomira sam zamislio na način da u njemu ima svega, on je praznovjeran, on je i kukavica, u nekim situacijama pak pokaže i izuzetnu hrabrost, zna biti žrtva Slavomira koji ga manipulira', rekao je Navojec, dodajući kako će se i u novoj sezoni 'zasigurno mnogi akteri današnje politike prepoznati u seriji'.

Ecija Ojdanić nastavlja ulogu Anuše, Mrkomirove supruge. 'Prednost dugovječnih serija je da samo dalje gradimo likove i odnose, što i jest ljepota ovog posla. Iznimna smo ekipa, vrhunski profesionalci, ali još veći zafrkanti.

Dodaje kako će odnos Anuše i Mrkomira i dalje biti pun sukoba oko muško-ženskih principa, no u svemu tome ima puno ljubavi, rekla je Ojdanić. 'Jedan obožavatelj serije rekao mi je kako nas voli gledati jer se Mrkomir i ja svađamo baš onako kao on i njegova žena', rekla je.

Ozren Grabarić, koji tumači ulogu Slavomira, rekao je kako mu uloga i dalje predstavlja izazov. 'Jako sam zavolio ulogu jer ima jednu zločestoću, on je uvijek malo podmukao i gleda svoj interes, on je čovjek koji je zaljubljen u dukate i gleda kako svaku situaciju okrenuti u svoju korist', rekao je Grabarić. Dodaje kako mu je drago glumiti i zločeste likove, jer time dobiva ravnotežu, a oni zločesti uvijek su poseban izazov.

Redatelj na setu bio je Dražen Žarković, koji je rekao kako na snimanju vlada već gotovo obiteljska atmosfera. 'Sve protječe sjajno na setu, ako zanemarimo ove vrućine na kojima se svi preznojavamo, a najviše glumci. Najveći izazov nam je kako ostati svjež, kako se ne ponavljati, ali mislim da uspijevamo i da će gledatelji biti zadovoljni', rekao je Žarković.

Serija nastala prema ideji Ognjena Sviličića i Snježane Tribuson, zbiva se u ranom srednjem vijeku, u kneževini kojom vlada knez Mrkomir.

Iako zaogrnuti u povijesno ruho, likovi satirično progovaraju o itekako aktualnim temama današnjice - od neradnih nedjelja, inflacije, gospodarskog pojasa pa sve do izbora za pjesmu Frankovizije.

Scenaristi nove sezone su Zoran Lazić, Tonći Kožul, Marko Hrenović, Branko Ružić, Igor Šeregi i Filip Maloča, redatelji Igor Šeregi, Dražen Žarković, Aldo Tardozzi, Goran Kulenović, Jakov Nola i Filip Maloča, direktori fotografije Branko Linta, Mario Sablić i Ivan Zadro, scenografkinje Željka Burić i Nika Maloča, kostimografkinja Ivana Zozoli, slikarica maske Snježana Gorup, skladatelj Mate Matišić, montažeri Daniel Pejić, Ivan Živalj i Goran Kulenović, a producent Ivan Maloča. Urednica serije je Zinka Kiseljak.