PINK FLOYD

Evo za koju su vrtoglavu svotu članovi kultnog benda prodali svoj katalog

02.10.2024 u 20:31

Bionic
Reading

Pink Floyd prodali su svoj kompletan katalog, ime i lik kompaniji Sony Music za nevjerojatnih 400 milijuna dolara

Ovom prodajom, Sony Music je sad vlasnik svih snimljenih mastera benda, svih Pink Floyd albuma, prava na licencirani merchandise, kao i moguće spin-off projekte poput filmova i TV serija.

Kultni britanski rock bend Pink Floyd ovim se potezom priključio brojnim slavnim glazbenicima koji su napravili slične poslovne ugovore zahvaljujući čemu su zaradili ogromno bogatstvo.

Među njima su i Bob Dylan i Bruce Springsteen koji su također prodali svoje kataloge Sony Music, kao i Justin Timberlake, Tame Impala...

Najskuplja prodaja do sada je bila ona britanske rock institucije Queen, čiji je katalog, ime i lik prodan ranije ove godine za nevjerovatnih 1,27 milijardi dolara.

Ugovor sa Sonyjem uključuje prava na snimljenu glazbu Pink Floyda, ali ne i njihovo izdavanje, objavio je The Financial Times.

Također, ovo označava i kraj dugogodišnje svađe između Rogera Watersa i Davida Gilmoura.

Inače, Pink Floyd je prvi put pokušao prodati svoj katalog 2022., ali su ti razgovori stavljeni na čekanje zbog međusobnih sukoba bendova te Watersovih kontroverznih komentara o Ukrajini i Izraelu. Tada je Sony bio među potencijalnim kupcima uz Warner Music, BMG i Hipgnosis. Ugovor je sklopljen samo nekoliko tjedana nakon što je David Gilmour priznao Rolling Stoneu da bi bio 'san' prodati katalog Pink Floyda i izaći iz 'blata - vjerojatno misleći na njegovu dugogodišnju svađu s bivšim kolegom iz benda Rogerom Watersom. Prošlog mjeseca objavljeno je da je Pink Floyd u pregovorima sa Sonyjem za ugovor vrijedan 500 milijuna dolara.

Inače, Gilmore je trenutačno na manjoj turneji po SAD-u, Europi i Velikoj Britaniji na kojem promovira svoj novi solo album, Luck and Strange.