KRUH, KUGLOF, TORTA

Isprobajte najdraže recepte poznatih dama: Sanja, Karmela i Suzy otkrile su što spremaju za Uskrs

29.03.2018 u 06:43

Bionic
Reading

Tradicionalni uskršnji ručak uvijek je obilan i dok su neki krajevi vjerni peradi, neki bijeloj ribi, na dobrom dijelu trpeza zamirisat će pečena janjetina. No što će se naći na stolu nekih naših poznatih dama, vrsnih kuharica? Suzy Josipović Redžepagić, Karmela Vukov Colić i Sanja Doležal predstavile su nam svoje omiljene uskršnje recepte

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice posljednjih godina, 'Mama zna', koja uključuje čak 500 slanih recepata. Jedan od njih je i onaj za objed s obitelji tijekom uskršnjih blagdana.

Uskrsni kruh iz Napulja (Casatiello napoletano)

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Vrijeme pečenja: 50 minuta

Vrijeme dizanja tijesta: 3 i pol sata

Temperatura pećnice: 200 °C

Za tijesto:

  • žličica suhog ili svježeg kvasca
  • 3,5-4 dl vode (mlake)
  • 60 dag brašna (za brašnjenje radne površine)
  • 2 žličice šećera
  • žlica soli
  • prstohvat papra
  • 12 dag masti ili putra

Za punjenje:

  • 4 dag sira pecorino
  • 10 dag salame Napoli
  • 10 dag špeka (na kockice)
  • 10 dag dimljenog sira provolone
  • 4 dag sira grana padano

Za premaz:

  • 1 jaje (umućeno)

Za ukrašavanje:

  • 5 jaja (jaja idu u originalnom receptu, ali i ne moraju)

Priprema

Prosijte brašno u veliku zdjelu, dodajte kvasac, sol, papar, mast i toplu vodu te zamijesite glatko i homogeno tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u namašćenu zdjelu koju pokrijte folijom te pustite oko sat, sat i pol da se digne i udvostruči.

Pospite radnu površinu brašnom, razvaljajte tijesto u pravokutnik (oko 40 cm x 65 cm), odsijecite trake uz rub da poravnate oblik i da te iste trakice iskoristite da učvrstite pisanice na vrhu. Pospite tijesto naribanim i kockicama sira, kockicama špeka i salame. Zarolajte tijesto u štrucu. Nauljite okrugli kalup za kuglof i u njega položite štrucu. Ostavite barem sat vremena da tijesto odstoji i digne se barem do gornjeg ruba kalupa.

Zagrijte pećnicu na 200 °C.

Prema želji: rasporedite pet opranih i suhih jaja po vrhu i lagano ih pritisnite po površini tijesta. U križ ih učvrstite trakama tijesta. Premažite umućenim jajetom i pecite u zagrijanoj pećnici oko 45-50 minuta.

Suzy Josipovic Redžepagić
  • Suzy Josipović Redžepagić
  • Suzy Josipović Redžepagić
  • Oliver Mlakar, Suzy Josipović Redžepagić
  • Suzy Josipović Redžepagić na otvaranju Et Cetera lifestyle storea
  • Suzy Josipović Redžepagić
    +3
Suzy Josipović Redžepagić Izvor: Promo fotografije / Autor: Et Cetera lifestyle store

U početku s mamom kao radoznala djevojčica u kuhinji, kasnije kao djevojka, ali svakodnevno kuha već tridesetak godina. Svoja kulinarska znanja i vještine voditeljica i pjevačica Sanja Doležal s brojnim gledateljima odnedavno dijeli u 'IN Magazinu', u rubrici 'Kuhanje je IN'.

Torta Pasqualina (uskršnja poslastica)

Potrebne namirnice

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 500 g špinata
  • 400 g ricotte
  • 80 g mozzarelle
  • 50 g ribanog parmezana
  • 6 jaja
  • 2 žlice dr Oetker Original Gustin fini jestivi škrob
  • omot Dr. Oetker Finesse korica limuna
  • sol, papar
  • muškatni oraščić

Priprema

Blanširati špinat u posoljenoj vodi, ocijediti ga i isjeckati.

U posudi izmiješati dva jaja, ricottu, parmezan i mozzarellu, posoliti i popapriti te naribati malo muškatnog oraščića. Dodati škrob i koricu limuna.

U kalup za tortu ili pitu staviti razvaljan list lisnatog tijesta i razvući ga preko kalupa.

Napuniti špinatom, pa nadjevom od sira, te napraviti udubine u koje razbijemo preostala jaja, pazeći da se žumanjak ne razlije.

Pokriti drugim listom lisnatog tijesta. Premazati jajetom i maslinovim uljem.

Peći sat vremena na 180 stupnjeva dok ne porumeni.

Sanja Doležal
  • Sanja Doležal
  • Sanja Doležal
  • Sanja Doležal
  • Alfi Kabiljo, Mišo Doležal, Sanja Doležal
  • Sanja Doležal, Mišo Doležal, Kostadinka Velkovska
    +32
Sanja Doležal Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Nema toga što Karmela Vukov Colić ne zna skuhati. Njezina ljubav prema kuhanju traje još odmalena, a danas na svom popularnom blogu Ciao Karmela nesebično dijeli recepte sa znanim i neznanim ljudima.

Kuglof s tri čokolade

Ovaj će biskvitni kuglof ostati svjež duže od onog od dizanog tijesta, a jednako će lijepo ukrasiti vaš blagdanski stol i razveseliti ukućane i goste.

Potrebni sastojci:

  • 220 g šećera
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • prstohvat soli
  • 5 jaja
  • 300 g brašna
  • 1,5 dl mlijeka
  • prašak za pecivo
  • vanilin šećer
  • ½ šalice tamne čokolade nasjeckane na komadiće
  • ½ šalice bijele čokolade nasjeckane na komadiće
  • ½ šalice mliječne čokolade, nasjeckane na komadiće
  • žlica brašna

Glazura:

  • 100 g tamne čokolade, nasjeckane
  • 2-3 žlice šećera
  • 2-3 žlice mlijeka
  • ½ dl ulja

Za ukras:

  • strugotine bijele čokolade
  • čokoladne mrvice

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

Kalup za kuglof dobro namastite i pobrašnite. Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Mikserom tucite maslac, šećer i vanilin šećer s prstohvatom soli.

Dodajte žutanjke, jedan po jedan. Kad je smjesa jednolična, naizmjence dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko. Posebno istucite bjelanjke u čvrst snijeg pa ga, polako, lopaticom, umiješajte u smjesu maslaca i žutanjaka.

Komadiće čokolade stavite u veću posudu, pospite žlicom brašna i promiješajte. (Brašno će spriječiti da vam sva čokolada padne na dno kalupa.)

Pripremljenu čokoladu pažljivo umiješajte u smjesu za kuglof pa njome napunite pripremljen kalup. Pecite 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečeno. Po potrebi produžite pečenje nekoliko minuta.

Kolač ohladite pa izvrnite na rešetku. Čokoladu sa šećerom i mlijekom otopite na laganoj vatri. Dodajte ulje, promiješajte i prelijte preko kolača. Ukrasite strugotinama čokolade i čokoladnim mrvicama.

Karmela Vukov Colić
  • Karmela Vukov Colić
  • Karmela Vukov Colić
  • Karmela Vukov Colić
  • Karmela Vukov Colić
  • Karmela Vukov Colić
    +8
Karmela Vukov Colić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL