U SERIJI 'BRIDGERTON'

Jedan detalj iz popularne Netflixove serije mnogima je zapeo za oko, a sada je jasno kao dan što to kraljica 'ušmrkava' u nos

07.04.2022 u 13:53

Bionic
Reading

Serija 'Bridgerton' iako neobična, odmah je stekla nevjerojatnu naklonost gledatelja i postala jedna od najgledanijih serija popularnog streaming servisa, stoga ne čudi što su jedva dočekali dolazak druge sezone

Krajem ožujka na Netflix je napokon stigla i druga sezona popularne serije 'Bridgerton', a oni koji su je već pogledali, usuglasili su se kako je ona bolja nego prva.

Ipak, jedan je detalj mnogima zapeo za oko i tek je sada otkriveno o čemu je zapravo riječ. Naime, kroz mnoge scene jasno se kao dan vidi kada kraljica Charlotte na minijaturnoj žličici ušmrkava u nos tamni prah. Lik Golde Rosheuvel, koja je svojom glumom osvojila javnost, ima porok koji je povezan s tim prahom, a mnogi su pomislili kako je riječ o nekoj drogi poput kokaina.

  • +7
Bridgerton, 2. sezona Izvor: Netflix / Autor: LIAM DANIEL/NETFLIX

No, prava istina je sasvim drugačija. Kraljica Charlotte uistinu ušmrkava prah, no riječ je o nečem sasvim drugom. Riječ je o burmutu, finom aromatskom prahu napravljenom od duhanskog lišća, koji se u organizam unosi upravo šmrkanjem, a prvo su u njemu uživala indijanska plemena južne Amerike. Poslije kolonizacije, burmut je stigao i do Portugala i Španjolske, no ljubav prema tom prahu gotovo je zamrla u 20. stoljeću.

Nije riječ o nikakvoj egzotičnoj ili ilegalnoj supstanci, već još jednom načinu konzumiranja duhana, a prodaje se i pod nazivom 'snuff duhan'. Velika obožavateljica burmuta bila je upravo kraljica Charlotte od Mecklenburg-Strelitza po kojoj je i napravljen lik kraljice Charlotte od Bridgertona.