PRVO HIP HOP IME DALMACIJE

Krešo Bengalka: 'Ljudska potreba za pripadanjem nečemu je postala mana, a ne vrlina'

01.05.2018 u 08:06

Bionic
Reading

Gotovo šest sezona nakon što se pojavio na sceni s rap senzacijom Kiša metaka te godinu dana nakon solo izdanja 'Finale', prvo hip hop ime Dalmacije, Krešo Bengalka, ima novi album - 'Split ZOO' - te će ga ovog ljeta koncertno predstaviti i publici Sea Star Festivala u Umagu

Nakon solo prvijenca 'Finale' (2017.) drugi album Kreše Bengalke gotovo da i nije novi jer se na koncertima već mjesecima uglas pjeva većina stihova. Sa 17 tvrdih pjesama 'Split ZOO' je ono što svi vide, a odrepati ih može samo ovaj prvak tvrdog đira koji postaje sve tvrđi i čija popularnost raste iz dana u dan.

U veljači ste objavili drugi solo album 'Split ZOO'. Instrumentale, kao i cjelokupan posao produkcije, potpisujete sami, što i nije tako čest slučaj na ovim prostorima. Što je prevagnulo u ovoj odluci, kako je tekao proces snimanja i jesu li vaša osobna očekivanja ispunjena novim albumom?

Album smo snimili u svega mjesec dana, u veljači i ožujku 2017. godine, a na beatovima sam radio neposredno do izlaska. Cilj ovog albuma mi je bio gurnuti u igru druge likove iz mog grada koji me inspiriraju u repanju i direktno upoznati publiku s njima, kako bi na koncu i publika bolje upoznala mene. Mislim da sam u tome i uspio.

  • +7
Krešo Bengalka Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

U pjesmama nudite realan prikaz života kako u Splitu tako i u ostatku regije, bez trunke uljepšavanja. Postoji li neka tema koju još niste razradili, a kojom biste se voljeli više pozabaviti u budućnosti?

U budućnosti se želim baviti temama iz prosječnog hrvatskog života, dakle perspektivom Hrvata koji ima stalan posao, obitelj i dom, a pritom ostati tvrd u izričaju. To je neki okvir kojim se vodim u budućem vremenu i na kojem ću raditi na sljedećem albumu, a pritom želim istaknuti da tvrdoće neće nedostajati.

Krešo Bengalka – John 3:16

U jednom intervjuu izjavili ste kako ste se u solo izdanju željeli odmaknuti od karikaturalnog i parodičnog načina izražavanja Kiše metaka i epiteta gangsta. Znači li to da je došlo do zasićenja takvim stilom izražavanja? Koliko se Krešo u Kiši metaka razlikuje od Kreše u solo vodama?

Krešo Bengalka solo nema dlake na jeziku, skrivenih namjera i bježanja od stvarnog lika, dok je Krešo Bengalka u Kiši metaka bio više parodija na tog lika. Možda sam jedan od rijetkih koji je uspio prvo parodizirati sebe, a nakon toga se prikazati u pravom svjetlu, mada istinita slika mene je ona slika koju jedino ja znam, kao i moja uža obitelj i uži krug prijatelja, a sve ostalo su predrasude.

Na singl 'Pasta Italiana', koji ste snimili s Vojkom Vrućinom, neočekivano je uletio skladatelj i glazbenik Tonči Huljić. Kako komentirate ovu, po mnogima, nespojivu glazbenu kombinaciju?

Kombinacija je moćna, a takvo nešto se moralo dogoditi. Sva trojica u toj pjesmi smo solo brijači i to je nešto što nas povezuje. Pjesma kao pjesma je besmislena, spot je odličan i sve to u paketu daje moćnu priču i razlog za odličnu zabavu koja nije mogla proći drugačije nego je*eno.

Izvor: Društvene mreže

Prije rada na solo karijeri s kolegama iz Kiše metaka imali ste priliku surađivati s Brkovima. Postoji li neki domaći izvođač/bend koji ne spada u kategoriju rapa, a s kojim biste voljeli ostvariti glazbenu suradnju?

Hladno pivo, definitivno.

U komentarima ispod videospotova često padaju oklade i zbijaju se šale na račun vašeg netreptanja. Kako ih komentirate i koliko ih uopće doživljavate?

Komentari takvog tipa su mi i najdraži jer mi se čini da ekipa nema drugih zamjerki i na što se god fokusiraju, ne može ih toliko fascinirati kao taj fenomen. Svaki takav komentar pozdravljam i prihvaćam kao kompliment, naročito zbog toga što mi se čini da nitko drugi takve komentare nije imao.

Krešo Bengalka - Šta ćeš?

Atraktivnih dama u spotovima vam ne manjka, a Miss Adriatic Hrvatske Gabrijela Periš u njima je postala neizostavna pojava. Kako je pao odabir na Gabrijelu?

Jednostavno. Došao sam u agenciju i tražio dvije žene za spot, a Gabrijela je bila dvostruko bolja od drugih.

A post shared by Lil__Gaby (@lil__gaby) on

S bujanjem trapa kao glazbenog pravca u globalnim, ali i domaćim okvirima, rasprave trap vs. rap nisu nimalo rijetka pojava. Što imate reći na tu temu i koliko su takve rasprave, po vašem mišljenju, (be)smislene?

Ljudska potreba za pripadanjem nečemu je postala mana, a ne vrlina. Uspoređivanje nije besmisleno, ali negiranje drugačijeg oduvijek je bilo i bit će besmisleno. U životu i poslu vodim se razmišljanjem da su svi đirevi i trendovi pozitivni dok ne ugrožavaju tuđu slobodu.

Na novom albumu Stoke 'Stara škola kreka - iz tame u svjetlo' sudjeluješ u stvari 'Dva grada junaka'. Kako je došlo do suradnje i planirate li za zajednički singl uskoro snimiti spot?

Stoka mi se javio telefonski i pozvao na suradnju. Pjesma je ispala brutalno dobra i kod publike je prošla i više nego pozitivno. Za snimanjem spota nema potrebe.

Stoka - Dva grada junaka feat. Krešo Bengalka Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Ovog ljeta imat ćete priliku nastupiti na Sea Star festivalu u Umagu. Preferirate li nastupati u intimnoj klupskoj atmosferi ili u velikim koncertnim dvoranama te pozornicama na otvorenom?

Svaki koncertni prostor ima svoje čari, kako male tako i velike bine. Planiram nastupati što više i što kvalitetnije, a nisam izbirljiv prilikom svojih nastupa.

Kakvi su planovi za budućnost nakon promoviranja novog albuma? Možemo li uskoro očekivati treći folder Kiše metaka?

U budućnosti nemam u planu raditi treći folder Kiše metaka. Planiram nastaviti raditi na solo karijeri i pokušati u sljedećih godinu dana plasirati još jedan solo album te ga popratiti spotovima kao i prethodna dva, a nadam se da ću u tome i uspjeti.

KREŠO BENGALKA feat. STIPE SRDELA - NOKTURNO (OFFICIAL VIDEO) Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

24. - 27. SVIBNJA

Sea Star Festival

Krešo je uz velikane Tram 11, splitske Dječake, provokativnu Sajsi MC i legendu Edu Maajku među prvim potvrđenim regionalnim izvođačima na ovogodišnjem Sea Star Festivalu koji se od 24. do 27. svibnja održava u Umagu. Uz vrhunska imena koja čine britanski synth pop duo Hurts, najbolji svjetski DJ duo Dimitri Vegas & Like Mike, njemački hitmejker Robin Schulz, francuski DJ duo Ofenbach i misteriozna DJ-ica MATTN, publika će kao i prošle godine imati priliku gledati najveće svjetske glazbene zvijezde u laguni Stella Maris.

Ulaznice će biti dostupne na svim prodajnim mjestima te online na servisima Entrio i Ticket Shop.