bez dlake na jeziku

Melinda French Gates oplela po kolegama milijarderima: Na tapetu Ackman, Musk i Thiel

31.07.2024 u 08:30

Bionic
Reading

Nakon 25 godina dobrotvornih akcija, Melinda French Gates učvrstila je svoju reputaciju filantropa, no rekla je da neki od njezinih kolega milijardera nisu dostojni te titule, unatoč onome što govore

U intervjuu za New York Times Sunday, Melinda French Gates posebno je komentirala dobrotvorna davanja milijardera poput Billa Ackmana, Jacka Dorseyja, Petera Thiela i Elona Muska.

Davanju društvu nisu velika

'Oni koriste svoj glas, ali ja te ljude ne bih nazvala filantropima', rekla je French Gates. 'Čak i Ackman i Musk, koji su potpisali obećanje o tome, najavljujući da će dati većinu svoje imovine, još uvijek imaju posla. Pogledajte njihovu evidenciju stvarnih davanja novca društvu. Nisu velika', istaknula je bivša žena Billa Gatesa.

Ackman nije odmah odgovorio na komentar poslan Zakladi Pershing Square, a ni Musk nije odgovorio na komentar poslan Tesli. Milijarderi, rekla je French Gates za Times, također nisu dorasli utjecaju koji su ona i njezin bivši suprug Bill, s Warrenom Buffettom, imali na tom području tijekom desetljeća.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Ona kaže da ne treba 'stavljati Billa i nju u klasu filantropa' s gore spomenutima. French Gates suosnovala je 2000. godine Zakladu Billa i Melinde Gates, koja će uskoro biti preimenovana u Zakladu Gates. Od tada su ona i njezin sada već bivši suprug postali 'zaštitno lice filantropije' diljem svijeta. Prije nego što je u svibnju objavila da napušta Zakladu, pomogla je nadgledati više od 77 milijardi dolara isplate bespovratnih sredstava tijekom dva desetljeća, kako navodi njezina web stranica.

NEVIĐEN LUKSUZ

Ivanka, Zuckerberg, Gates...; Nema tko nije došao na vjenčani preparty milijarderovog sina

Pogledaj galeriju

Peter Thiel i njegova zaklada najpoznatiji su po podršci znanosti i poduzetništvu, uključujući Thiel Fellowship, dvogodišnji program koji daje 100.000 dolara mladim ljudima koji su spremni nakon fakulteta pokrenuti nešto svoje. Zaklada Thiel također nije reagirala na komentar.

Najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk donirao je najmanje 7,7 milijardi dolara u dionicama Tesle Zakladi Musk, no neka su njegova davanja kritizirana kao koristoljubiva. Nakon što je raketa SpaceX eksplodirala i raspršila krhotine u blizini mjesta za lansiranje u okrugu Cameron u Teksasu, Musk je najavio donaciju od 20 milijuna dolara školskom odboru okruga i još 10 milijuna dolara za revitalizaciju obližnjeg grada Brownsvillea, izvijestio je Times.

PITANJE PRESTIŽA

Zvijezde u izlasku: Nema tko nije bio na holivudskom crvenom tepihu

Pogledaj galeriju

U 2022., posljednjoj godini za koju su bili dostupni potpuni podaci o Zakladi Musk, dala je samo 2,25 posto, ili oko 157 milijuna dolara, od svojih sedam milijardi dolara imovine, otkrio je Times. Otprilike polovica Muskovih donacija iz 2021. i 2022. bila je povezana s njegovim zaposlenicima, poduzećima ili na neki način s njim samim, piše Times.