dijeli dolare

Melinda French Gates osjeća odgovornost da vrati milijarde u društvo: 'Moje bogatstvo je nadrealno'

14.09.2024 u 09:13

Bionic
Reading

Bivša supruga Billa Gatesa i jedna od najvećih filantropkinja na svijetu u razgovoru za Vanity Fair rekla je da joj se njezino bogatstvo čini nadrealnim, ali i da zbog njega osjeća veliku odgovornost

Bogatstvo 60-godišnje Melinde French Gates procjenjuje se na između 11 i 13,5 milijardi dolara, a većinu vremena posvećena je filantropiji kroz svoju tvrtku Pivotal Ventures. Za nju, kako sama priznaje, ovo ogromno bogatstvo koje smatra nadrealnim, dolazi s velikom odgovornošću, ali to nije ono što je opterećuje.

'No ne osjećam ga kao težinu', dodala je French Gates. Teži dio, priznaje ona, je promatranje majki koje su u teškoj financijskoj situaciji kako podupiru svoju djecu kao i smišljanje kako uložiti novac ili vladina sredstva da im se pomognu. 'Vidite kako se bore da spoje kraj s krajem. Samohrana majka kojoj se majka razboli, koja je čuvala četveromjesečnu bebu, to je ono što je teško', kaže French Gates.

Pogledajte kako se Catherine Zeta-Jones mijenjala kroz godine Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

French Gates provela je više od 20 godina baveći se filantropijom, još od pokretanja Zaklade Bill & Melinda Gates, koju je osnovao njezin bivši suprug 2000. godine. Jedan od glavnih prioriteta Zaklade je globalno zdravlje, ulaganje milijardi dolara u razvoj cjepiva i borbu protiv zaraznih bolesti, a na svojoj web stranici izvijestili su da su do prosinca 2023. donirali 75,2 milijarde dolara. No French Gates odstupila je u lipnju s uloge supredsjednice u zakladi, tri godine nakon razvoda od Gatesa.

Melinda French Gates posvećena pomaganju ženama

U svibnju je izjavila kako uvjeti njezine ostavke uključuju dodatnih 12,5 milijardi dolara za njezin dobrotvorni rad u zakladi. Rekla je da planira iskoristiti novac 'kako bi se posvetila svom radu u ime žena i obitelji'. Također je dobila oko 6 milijardi dolara vrijedne dionice odmah nakon razvoda od Gatesa. Pokrenula je i neovisni filantropski pothvat 2015. s Pivotal Ventures, LLC usredotočenim na probleme koji utječu na žene i obitelji.

'Željela sam moći koristiti svaki alat u svojoj kutiji s alatima. Nešto filantropskih dolara, investicijskih dolara - i da mogu govoriti o politici. LLC mi daje veliku fleksibilnost za to', rekla je French Gates za Vanity Fair.

  • +2
Melinda French Gates i Bill Gates Izvor: Profimedia / Autor: Greg Allen / PA Images / Profimedia

Ranije je govorila gomilanju bogatstva te poručila da bi milijarderi trebali osjećati odgovornost prema društvu i pomagati: 'Ako ste dovoljno sretni da budete milijarder, vjerujte mi, možete dati pola toga i ne promijeniti svoj život. Trebali bismo imati društvo u kojem, ako je iz bilo kojeg razloga bogatstvo u tvojim rukama, vrati ga u društvo tako da mijenjaš i uzdižeš druge'.

French Gates je također rekla za Vanity Fair da dio njezinog osobnog bogatstva odlazi na političke kampanje, otkrivši da su njezine donacije kampanji Harris-Walz bile 'značajne' i da planira ugostiti događaj za demokratske kandidate na predsjedničkim izborima.