NAPETO PUTOVANJE

'Ne ostari' – uznemirujuć vestern koji se gleda u jednom dahu

11.10.2022 u 09:47

Bionic
Reading

'Ne ostari' - nagrađivani revizionistički vestern turobne atmosfere s Emilom Hirschom i Johnom Cusackom u glavnim ulogama, napeto je i mračno putovanje kroz prepoznatljive predjele američke mitologije

Ne ostari (Never Grow Old), nagrađivani (Almeria Western Film Festival, 2020.; Irish Film and Television Awards, 2020.) tzv. revizionistički vestern iz 2019. godine napeto je i mračno putovanje kroz prepoznatljive predjele američke mitologije koje će se svidjet svim ljubiteljima ovog klasičnog žanra koji se polako, ali sigurno počeo vraćati u mainstream.

Veliko zlo u malom gradu

Patrick Tate (tumači ga Emile Hirsch, nama najpoznatiji po ulogama u filmovima kao što su Bilo jednom u Hollywoodu (Once Upon a Time In Hollywood), Djevojka iz susjedstva (The Girl Next Door), pogrebnik je koji zajedno sa svojom obitelji živi u malom gradu po imenu Garlow smještenom negdje na tzv. Kalifornijskoj stazi - onoj koja se nekoć protezala od zapadnog Missourija pa sve do sjeverne Kalifornije.

Iako se Patrick trudi živjeti mirnim životom u ionako mirnom pograničnom gradiću, njegova se monotona (ali zato u svakom slučaju sigurna!) svakodnevica mijenja jednog dana kada u Garlow - u kojem su zabranili čak i konzumaciju alkohola kako bi se njegovi stanovnici bolje pridržavali dobrih, kršćanskih vrijednosti - zalutaju odmetnik po imenu Dutch Albert (John Cusack kojem uloga odmetnika iznenađujuće dobro 'leži') i njegova razbojnička banda.

Dutch Albert, ubrzo će se ispostaviti, blago rečeno nemirna je i slobodarska duša, pa tako ubrzo po dolasku u grad (ponovno) otvara saloon kojeg zatim i preuređuje u javnu kuću te, kako to odmetnici i inače običavaju činiti, počinje ubijati ljude, time pozitivno utječući na Patrickov posao. Međutim, Dutch Albert se također počne i zanimati za Patricka, a njihovo neobično 'prijateljstvo' prošarano neočekivano filozofskim raspravama pokazat će se potencijalno pogubnim kako za mladog pogrebnika, tako i za one do kojih mu je najviše stalo...

Dojmljive glume i vrsne režije te na momente gotovo neugodno realističan, Ne ostari, a koji možete 'škicnuti' na streaming servisu Pickbox NOW, dovoljno je uznemirujuć da ga se gleda u jednom dahu!