OSTAT ĆE U WINDSORU

Otkriveno kako će kraljica provesti prvi Božić nakon smrti supruga, ali i kojim mu je detaljima odala počast

24.12.2021 u 12:54

Bionic
Reading

Iako će ovo biti prvi Božić nakon smrti princa Philipa, kraljica ga neće dočekati sama. Tradicionalno okupljanje u Sandringhamu otkazano je zbog pandemije koronavirusa drugu godinu za redom, a tek odabrani pojavit će se u dvorcu Windsor

95-godišnja kraljica Elizabeta II tradicionalni će božićni puding podijeliti sa svojim najstarijim sinom, princom Charlesom i njegovom suprugom Camillom i to ove subote u dvorcu Windsor. To je službeno potvrđeno i od Charlesovog glasnogovornika.

Ovo će biti pomalo tužan Božić za kraljicu, budući da je ovo i prvi bez princa Philipa, s kojim je provela 73 godine u braku, a koji je preminuo 9. travnja. Na okupljanje neće stići ni njezina kći, princeza Anne, nakon što je njezin suprug Timothy Laurence početkom ovog tjedna doznao da je pozitivan na koronavirus.

71-godišnja princeza i pet godina mlađi joj suprug u samoizolaciji su na svom imanju u Gloucestershireu i tamo će provesti najmanje sedam dana, koliko nalaže britanska vlada.

Za sada nije poznato hoće li druga dvojica kraljičinih sinova, princ Andrew i princ Edward, s njom provesti Božić ili imaju druge planove. Iako je kraljica prijašnjih godina tradicionalno krajem prosinca odlazila u Sandringham i tamo boravila do početka veljače, zbog zdravstvenih problema, ali i pandemije koronavirusa ona će ove blagdane provesti u dvorcu Windsor.

  • +15
Kraljica Elizabeta II Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Ipak, jedne se tradicije ni ove godine nije odrekla, a to je snimanje službene božićne čestitke koja će biti emitirana za sve stanovnike Velike Britanije, ali i Commonwealtha, koja će se emitirati u subotu u 15 sati po lokalnom britanskom vremenu. Odjevena u crvenu haljinu s bisernom ogrlicom i naušnicama, kraljica je čestitku snimila sjedeći za svojim radnim stolom u dvorcu Windsor, odajući počast sitnim detaljima svom pokojnom suprugu.

Riječ je o fotografiji snimljenoj povodom jedne godišnjice braka u Broadlandsu, ali i brošu izrađenom od dijamanata i safira koji je nosila već na službenom fotografiranju na njihovom medenom mjesecu 1947. godine. Isti broš nosila je i 2007. na dijamantnoj godišnjici braka.

uživa u vožnji

Iako su joj liječnici savjetovali odmor: Kraljica Elizabeta uhvaćena za volanom skupocjenog Jaguara

Pogledaj galeriju

Inače, božićnu čestitku uveo je kraljičin otac, kralj George VI, 1932. godine kada se putem radija obratio narodu. Kraljica je prvu radijsku čestitku poslala 1952. godine, a pet godina kasnije i prvu televizijsku, samo nekoliko mjeseci nakon očeve smrti, a uoči svoje krunidbe.