STRAHUJE ZA SIGURNOST

Ovo je razlog zbog kojeg princ Harry ne želi da se Meghan Markle vraća u Britaniju

29.07.2024 u 08:54

Bionic
Reading

Vojvoda od Sussexa (39) govorio je o svojoj zabrinutosti za sigurnost svoje obitelji tijekom novog intervjua za dokumentarni film ITV-a 'Tabloids on Trial'

'Još uvijek je opasno i sve što je potrebno je jedna usamljena osoba koja čita ove stvari da bi djelovala prema onome što je pročitala. Bilo da se radi o nožu ili kiselini, što god da je, to su stvari koje me iskreno zabrinjavaju. To je jedan od razloga zašto neću vratiti svoju ženu u ovu zemlju', istaknuo je princ Harry u dokumentarnom serijalu.

Godine 2022., Neil Basu, bivši šef protuterorizma u Metropolitanskoj policiji, rekao je da su postojale stvarne prijetnje životu vojvotkinje od Sussexa dok je živjela u Ujedinjenom Kraljevstvu.

'Imali smo timove koji su to istraživali. Ljudi su procesuirani zbog tih prijetnji', rekao je tada Basu.

Princ Harry je ranije rekao da se 'osjećao prisiljenim' povući se iz svoje kraljevske uloge i napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo, navodeći brigu za sigurnost svoje obitelji. Ubrzo nakon što je par objavio svoju odluku da se povuku s dužnosti viših članova kraljevske obitelji.

Izvršni odbor za zaštitu autorskih prava i javnih osoba (RAVEC) ukinuo je njihovo automatsko pravo na britansko policijsko osiguranje. Iako je vojvoda od Sussexa ponudio pokrivanje troškova osiguranja, ponuda je odbijena, a ranije ove godine sudac Visokog suda Peter Lane potvrdio je odluku o smanjenju njegova osiguranja. Princ Harry planira se žaliti na odluku.

'Vojvoda ne traži povlašteni tretman, već poštenu i zakonitu primjenu vlastitih pravila RAVEC-a, osiguravajući da dobije istu pažnju kao i drugi u skladu s vlastitom pisanom politikom RAVEC-a', izjavio je njegov glasnogovornik.

  • +2
Princ Harry stigao u London Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

U izjavi Visokom sudu u Londonu u to vrijeme, princ Harry je rekao da mu je potrebno policijsko osiguranje za svoje dvoje djece - princa Archieja, 5, i princezu Lilibet, 3 - 'kako bi se osjećali kao kod kuće' u svojoj rodnoj zemlji.

'Ujedinjeno Kraljevstvo je moj dom. Ujedinjeno Kraljevstvo je središnje mjesto u baštini moje djece i mjesto za koje želim da se osjećaju kao kod kuće jednako kao i gdje trenutno žive u Sjedinjenim Državama', rekao je Harry. 'To se ne može dogoditi ako ne postoji mogućnost da budu sigurni dok su na tlu Ujedinjenog Kraljevstva'.

'Ne mogu svoju ženu tako izložiti opasnosti, a s obzirom na svoja životna iskustva, nerado nepotrebno izlažem i sebe opasnosti', dodao je.

  • +3
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Princ Harry i Meghan Markle (42) preselili su svoju obitelj u Kaliforniju 2020. Dok se sin kralja Charlesa od tada u više navrata vraćao u svoju domovinu, uključujući očevu krunidbu u svibnju 2023., vojvotkinja od Sussexa vratila se samo u Ujedinjeno Kraljevstvo. u nekoliko navrata. Njezin posljednji posjet bio je u rujnu 2022. tijekom pogreba kraljice Elizabete.

Njihovo dvoje djece nedavno je bilo u Ujedinjenom Kraljevstvu u lipnju 2022., kada su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa prisustvovali događanjima vezanim uz platinasti jubilej kraljice Elizabete. Obitelj je proslavila Lilin prvi rođendan zabavom u dvorištu u Frogmore Cottageu, njihovom domu u Windsoru koji su morali napustiti nakon što su se preselili u SAD. Dok je Archie rođen u Engleskoj, Lili se pridružila obitelji nakon preseljenja u Kaliforniju.