OBRAČUN S MEDIJIMA

Ovome se Meghan Markle nije nadala: Izgubila prvu bitku na sudu protiv britanskog tabloida

01.05.2020 u 17:09

Bionic
Reading

Meghan Markle izgubila je prvu rundu na sudu u Londonu u parnici koju vodi protiv nekoliko britanskih tabloida. Londonski Visoki sud u petak je odbacio dio njezine tužbe protiv tabloida The Mail on Sunday kojeg tuži, između ostalog i zbog objavljivanja dijelova pisma, kojeg je napisala svom ocu nekoliko mjeseci nakon spektakularnog kraljevskog vjenčanja. Prvo sudsko ročište održano je na daljinu zbog pandemija koronavirusa, a iz svog novog doma u Los Angelesu pratili su ga putem videolinka Meghan i Harry

Meghan Markle izgubila je prvu rundu u pravnoj bitci protiv britanskog tabloida koji je objavio dijelove njezinog pisma upućenog svom ocu Thomasu Markle, a koje im je ustupi sam Markle. Slavna vojvotkinja tužila je tabloid zbog objave djelova rukom pisanih 'osobnih i povjerljivih' pisama.

Meghan inače navedenog izdavača tuži zbog ukupno pet članaka, dva u Mail on Sundayu i tri na MailOnline web stranici, a koja su objavljena u veljači 2019. Oni uključuju dijelove pisma kojeg je napisala svom ocu Thomasu Markleu u kolovozu 2018, nedugo nakon udaje za princa Harryja. Naslov članka glasi ' Otkriveno: Pismo koje istinski pokazuje istinski Meghanin tragičan raskol s ocem koji kaže da mu se srce raspalo u milijun komada'. Vojvotkinja traži odštetu zbog navodnog nezakonitog korištenja privatnih informacija i kršenja copyrighta.

Meghanini odvjetnici optužili su Associated Newspapers za 'maltretiranje, ponižavanje, manipuliranje i iskorištavanje njenog oca, kojeg opisuju kao 'ranjivog. No na prvom ročištu sudac je odbacio dijelove tužbe koji se odnose na Associated Newspapers, izdavača The Mail on Sunday tabloida.

Na saslušanju odvjetnik novina rekao je da bi iz slučaja trebale biti uklonjene optužbe da su novine postupile nečasno i da su likovale nad obiteljskim nesuglasicama, kao i navodi o ostalim člancima o kraljevskoj obitelji za koje Meghan tvrdi da su lažni.

Sudac Mark Warbyje odbacio tri sporne tvrdnje iz slučaja: ona u kojoj stoji da se izdavač Associated Newspapers ponio 'nečasno i u lošoj namjeri', da je 'namjerno raspirivao' sukob između Meghan i Thomasa Marklea te da im je 'očiti cilj bilo objavljivanje nametljivih ili uvredljivih priča o njoj'.

  • +2
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Doug Peters / PA Images / Profimedia

Odvjetnici koji zastupaju Meghan kažu da presuda ne mijenja 'temeljne elemente' slučaja. 'Iako sudac prepoznaje da postoji zahtjev za kršenje privatnosti i autorskih prava, iznenađeni smo što njegova presuda sugerira da nepošteno ponašanje nije relevantno. Osjećamo da su iskrenost i integritet srž onoga što je važno, odnosno njihov nedostatak u slučaju The Mail on Sundaya i Associated Newspapersa. Prekršena su prava vojvotkinje; legalne granice po pitanju privatnosti su prijeđene. U procesu su se jasno vidjelo do kojih je krajnosti Mail on Sunday išao koristeći iskrivljene, manipulativne i nepoštene taktike ciljajući Vojvotkinju od Sussexa"', izjavio je glasnogovornik Schillings.

'Unatoč tome, poštujemo odluku suca jer će se naš jak slučaj protiv Associateda i dalje fokusirati na pitanje privatnog, intimnog i rukom pisanog pisma kćeri ocu koje je objavio The Mail on Sunday'.

Pravni postupak je najavljen još u listopadu prošle godine izjavom u kojoj je vojvoda od Sussexa optužio novine za 'bezobzirnu kampanju' koju vode protiv njegove supruge.

Meghan i Harry nedavno su objavili da prekidaju komunikaciju s Daily Mailom i još tri britanska tabloida, zbog kako tvrde nepoštenog odnosa. Vojvoda i vojvotkinja koji su se sa sinom Archiejem u ožujku preselili u Los Angeles kažu kako se u osnovi ne slažu sa stilom izvještavanja The Suna, The Daily Maila, The Mirrora i The Expressa. Harry i Meghan tvrde kako su ovi tabloidi razdvojili živote brojnih ljudi. Par navodi da se njihova nova medijska politika ne odnosi na sve medije, već znači da više neće komunicirati ni odgovarati na bilo kakve upite ova četiri britanska izdanja.

Sudski proces se nastavlja, a datum idućeg ročišta još nije utvrđen.