politički gaf

Protjeran na 20 godina: Zašto Hollywood nije volio Richarda Gerea?

06.09.2024 u 06:01

Bionic
Reading

Iako je miljenik brojnih filmofila, posebice onih nježnijeg spola, Richard Gere godinama je bio na 'crnoj listi' Akademije

Iako Richarda Gerea pratimo kao markantnog glumca iz filmova 'Zgodna žena' i 'Odbjegla nevjesta', Hollywood mu je još 1993. zamjerio jedan gaf. Danas taj trenutak možda i ne bismo gledali tako strogo, a prije tridesetak godina filmaši su mu taj potez itekako zamjerili.

Popularni glumac istaknut je gost na raznim filmskim festivalima, no dodjele zlatnih kipića u popularnom Dolby Theatreu ipak se kloni zbog razloga starog tridesetak godina. I to ne svojom voljom!

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Iako mu je već godinama pratnja divna supruga Alejandra, godine 1993. markantnog glumca pratila je tadašnja supruga Cindy Crawford te je it par stigao na dodjelu Oscara kako bi on dodijelio nagradu za najbolji produkcijski dizajn.

  • +8
Richard i Alejandra Gere Izvor: Profimedia / Autor: Piovanotto Marco/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Politika ga je koštala mjesta u društvu

Tada je holivudska zvijezda uručila Oscar ekipi filma 'Reunion at Howard's End', a najavljujući ga odlučio je ignorirati zadani govor te uključiti nekoliko političkih stavova.

Popularni je glumac budist te je u govoru iznio stavove posvećene ljudskim pravima na Tibetu, pozvao tadašnjeg vođu Narodne Republike Kine Deng Xiaopinga da ga oslobodi i da stanovnicima dopusti da ponovno žive kao slobodni i neovisni ljudi.

Iako su glumci često posvećeni politici i borbi za njima bitne teme, ovaj postupak Akademija je osudila i kaznila.

Zbog odstupanja od protokola Gere je dobio doživotnu zabranu ulaska u Kinu i 20-godišnju zabranu dolaska na dodjele Oscara.

Ipak, 2013. glumac se vratio na najprestižniju dodjelu filmskih nagrada rekavši: 'Navodno sam rehabilitiran. Čini se da ako si dovoljno dugo ovdje, zaborave da su te zabranili.'

  • +6
Richard Gere sa sinom Homerom Izvor: Profimedia / Autor: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia