MRAČNA I NAPETA

Serija 'Izlaz' - hedonistička priča koja pršti od luksuza i glamura, ali samo na površini

15.09.2022 u 10:29

Bionic
Reading

Nagrađivana norveška dramska serija 'Izlaz' možda i nije još jedna pripadnica žanra skandinavskog noira, ali to ne znači da je išta manje mračna i napeta!

Premda nije još jedan izdanak čuvenog skandinavskog noira - odnosno premda ne pripada kriminalističkom žanru - višestruko nagrađivana norveška dramska serija Izlaz (Exit) o svim čarima, ali i stranputicama hedonizma ipak je dovoljno mračna da uopće ne sumnjamo da će se svidjeti svim pobornicima onakvih atmosfera kakve mogu stvoriti samo one u odnosu na nas značajno sjevernije zemlje...

Novac (ne) kupuje sreću

Adam (Simon J. Berger), Jeppe (Jon Øigarden), Henrik (Tobias Santelmann) i William (Pål Sverre Hagen) četvorica su prijatelja u najboljim godinama svojih života - a uz to su također i jako, jako, jako bogati! Iako nije sasvim jasno na koje su to sve točno načine (a pod 'okriljem' financijskog sektora) došli do svog tog silnog bogatstva, ova "dobitna" i ne pretjerano simpatična četvorka po svim je, čini se, pokazateljima itekako uspješna.

Njihova svakodnevica, s jedne strane, očekivano pršti od luksuza i glamura i teško da postoji neki predmet želja koji bi se nalazio izvan njihova širokoga dohvata. S druge, pak, strane, ako bismo tu toliko primamljivu sliku uspjeha primaknuli malo bliže očima na njoj bismo veoma brzo - baš kao da umjesto u nju gledamo u portret Doriana Grayja - uočili i brojne pukotine.

Hedonizam, naime, ima i svoje naličje, pa tako i Adam i Henrik i Jeppe i William duboko u sebi osjećaju prazninu koju ne mogu ispuniti - premda, istina, nije da ne pokušavaju i to prostitutkama, alkoholom, drogom i, općenito, bjesomučnim partijanjem. Osim toga, tu su i problemi od kojih bogatstvo ne spašava poput onog koji muči Adamovu tridesetsedmogodišnju suprugu Herminu (Agnes Kittelsen) koja osjeća sve veću potrebu za potomstvom, a koja, međutim, ne zna da se Adam već odavno podvrgnuo vazektomiji.

Baziran na stvarnim iskustvima (tj. na nizu intervjua s četvoricom mladih burzovnika), Izlaz pruža povlašteni uvid u jednu varijantu života na podosta visokoj nozi te istovremeno funkcionira i kao oštra i napeta socijalna kritika, a ukoliko vas je zaintrigirala premisa, razveselit će vas činjenica da je serija dostupna na streaming servisu Pickbox NOW!