JE LI ONAKO KAO ŠTO SE MISLI

Sportaši otkrivaju što se zapravo događa unutar olimpijskih sela

25.07.2024 u 21:25

Bionic
Reading

Olimpijske igre samo što nisu počele, a osim sportskih natjecanja, tu je i važan dio olimpijskog iskustva za natjecatelje, odvojen od snimateljskih ekipa i nedostupan gledataljima i navijačima - Olimpijsko selo

Mnogi su natjecatelji u intervjuima isticali kako je atmosfera doista posebna te su olimpijska sela uspoređivali i s ljetnim kampovima, studentskim domovima, pretrpanim hotelima i - prema riječima jednog osvajača zlatne medalje - 'gigantskim kruzerom'.

NBC News upravo je o tome razgovarao s nagrađivanim olimpijcima koji su otkrili kako izgleda život unutar prostranih stambenih kompleksa u kojima tisuće sportaša spavaju, jedu, treniraju, druže se...

Sela sportaša na OI u Parizu protežu se u tri grada - Saint-Denis, Saint Ouen i L’Île-Saint-Denis. U njima će boraviti 14.250 sportaša tijekom Olimpijskih igara i oko 8.000 sportaša tijekom Paraolimpijskih igara. Ali privremeni domovi u kojima obično žive natjecatelji svjetske klase nisu toliko luksuzni, kao što većina olimpijaca ističe.

'Mislim da bi ljudi bili iznenađeni koliko su sobe na OI male', rekao je osvajač zlatne medalje umjetnički klizač Brian Boitano, koji se natjecao na Zimskim igrama u Sarajevu, Calgaryju i Lillehammeru.

  • +37
Rukometaši, vaterpolisti i stolnotenisači otputovali na Olimpijske igre Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Boitano kojem je danas 60 godina prisjetio se da je svoje sićušne sobe na Igrama u Lillehammeru 1994. 'Jedva da si imao prostora za raspakirati svoje torbe. Uvijek se nasmijem kad pomislim na madrace. U nekim olimpijskim selima madraci su doslovno bili samo pjena. Pomislite: 'Ovo mi je najvažnije natjecanje u životu, a ja spavam na madracu od pjene!'

Ove godine sportaši će spavati na posebnim, kartonskim krevetima za koje pariški organizatori kažu da su dizajnirani za održivost - kao dio napora da se Igre učine ekološki svjesnijima. Također, sobe su izgrađene bez klimatizacijskih sustava u nastojanju da se smanje emisije ugljika, ali mnogi će natjecatelji navodno donijeti svoje vlastite mobilne klimatizacijske jedinice.

Gus Kenworthy, britansko-američki dvojni državljanin koji je skijao za SAD na Igrama u Sočiju 2014. i Igrama u Pyeongchangu 2018., rekao je da su on i njegovi suigrači iz Sočija pokušali dotjerati svoje sobe navlakama za poplune, jastučnicama i drugim potrepštinama s oznakom Team USA.

'Na mojim drugim Igrama, u Pyeongchangu, naš stan je imao sliku pećnice i sliku hladnjaka. Postavili su ormariće, ali nisu stavili aparate. Bilo je vrlo čudno. Bilo je to gotovo kao Fisher-Priceova kuhinja za igru ​​ili tako nešto', dodao je uz smijeh.

Američki plivač Mark Spitz (74) opisao je smještaj na Ljetnim olimpijskim igrama 1968. u Mexico Cityju kao 'hrpu visokih stambenih kompleksa' kojima je često pokvaren lift.

'U svakoj spavaćoj sobi bilo je četvero ljudi… Da, kupaonice su bile tu, ali sve je odavalo dojam jeftinog dizajna', rekao je.

Blagovaonica i minijaturne sobe

Ipak, male sobe također mogu potaknuti bliskije veze među sportašima cimerima, rekao je Boitano. 'U Calgaryju, dijeleći taj sićušni stan sa sedam tipova dodatno se razvilo prijateljstvo između nas', prisjetio se.

Sportaši, piše NBC News, opisali su blagovaonicu Olimpijskog sela kao vrlo važno središte društvenih aktivnosti, prostor za svečano okupljanje gdje se natjecatelji mogu družiti.

Hannah Roberts, koja je osvojila srebrnu medalju u BMX slobodnom stilu na Igrama u Tokiju 2020. u Covid-eri, otkrila je da je blagovaonica već bila krcata sportašima već u 4 sata ujutro.

Legenda američke gimnastike Shannon Miller prisjetila se i da je blagovaonica na Igrama u Barceloni 1992. imala gotovo svaku zamislivu vrstu gastro ponude, dok je Dorothy Hamill, osvajačica zlatne medalje u umjetničkom klizanju, rekla da su francuski natjecatelji na Zimskim olimpijskim igrama u Innsbrucku 1976. poveli i svog kuhara - 'i, kad bolje razmislim', dodala je, 'mislim da su imali vlastito vino'.

Ove godine francuski sportaši očito neće morati ići daleko da bi okusili dom. Restorani i kafići unutar pariškog sela služit će do 40.000 obroka dnevno, a 'autentična pekara' bit će otvorena za olimpijce koji žele naučiti kako napraviti svježe bagete, prema organizatorima.

Bogat društveni život

Ono što olimpijci rade između službenih događaja govori vam mnogo o duhu vremena. Hamill, koja se natjecala u Innsbrucku u eri Bee Geesa i 'Groznice subotnje večeri', sjećala se da je u njezinom selu bila diskoteka - iako zapravo nikada nije kročila unutra.

'Mislim da je naša spavaonica bila dovoljno daleko da zapravo nismo čuli, ali uvijek se moglo znati kad se zabava stvarno sprema', rekla je. Pauze između natjecanja i obroka ostavljaju mjesta sportašima za gledanje drugih sportova, nadoknađivanje najvažnijih trenutaka - i, posljednjih godina svi pokušavaju postati viralni.

Ilona Maher, sportašica koja se natjecala na Igrama u Tokiju 2020., provela je vrijeme praveći viralne TikTok snimke sa svojim suigračima i 'testirajući te kartonske krevete', kako je rekla za podcast 'In The Village' 2021. U jednom TikTok videu, ona i njezini suigrači procijenili su kako jedan krevet može izdržati joga poze, preskakanje, 'dramatično padanje u nesvijest' i sklekove.

Boitano se pak rado prisjetio atmosfere podrške u kojoj svi američki sportaši navijaju jedni za druge i idu jedni drugima kao podrška na natjecanjima.

Naravno, Olimpijska sela često privlače nagađanja o drugim skrivenim radnjama poput naravno seksa. 'Kondomi! To je ono što svi žele znati. 'Oh, da, svi se seksaju po selima. Kondomi! Nestalo im je kondoma!', Ali to nije ono što sportaše u selu zanima. Išla sam na četiri Olimpijske igre, ali nisam baš sigurna da su te pretpostavke točne. Sigurna sam da se takve stvari događaju', dodala je sportašica Bonnie Blair kroz smijeh.

Ryan Lochte, plivač koji drži rekord, otkrio je u intervjuu za ESPN Magazine 2012., da procjenjuje da se '70 do 75 posto olimpijaca' ima seks tijekom Igara.

Boitano, koji je za NBC News rekao da 'nije poznavao nikoga tko se tamo spetljao', rekao je da razumije zašto ideja o stotinama sportaša i njihovim ljubavnim aferama unutar olimpijskih sela redovito plijeni maštu javnosti.

'To je svima baš cool ideja, svi ti zgodni sportaši koji se druže, povezuju... Mogu razumjeti zašto je to svima zanimljivo', rekao je Boitano.

No u konačnici, kako je za ESPN zaključila osvajačica zlatne medalje, plivačica Summer Sanders, većina se olimpijaca drži jednostavnog mota: 'Što se dogodi u selu, ostaje u selu'.