ZA LJUBITELJE sf-A

'Stroj' i 'Dijete s Osirisa' – jezive filmske distopije koje će vas osvojiti

02.11.2022 u 08:06

Bionic
Reading

'Stroj' i 'Dijete s Osirisa' dvije distopije zbog kojih nam je drago što ipak ne živimo u budućnosti

S obzirom na to da obično obiluje raznoraznim uzbuđenjima ne treba čuditi što je žanr znanstvene fantastike jedan od onih rijetkih žanrova koji se mogu pohvaliti zavidnom popularnošću, a ukoliko ste i vi fan dobrog znanstveno-fantastičnog filma Stroj (The Machine) te Dijete s Osirisa (The Osiris Child) mogli bi vam se itekako svidjeti!

'Stroj' – distopijska utrka s vremenom

Stroj, znanstveno-fantastični triler britanskog redatelja i scenarista Caradoga W. Jamesa (Ne kucaj dvaput) gledatelja vodi na putovanje u (možda i malo previše) blisku budućnost u kojoj je Zapad zaglavio u hladnom ratu s Kinom, a Velika Britanija, pak, u teškoj recesiji. Uz to, Velika Britanija također se nalazi i u utrci s vremenom jer za svega nekoliko tjedana Taipei, glavni grad Tajvana te iz perspektive prethodne strateški izuzetno bitan grad, mogao bi konačno pasti u kineske ruke. Drugim riječima, Velikoj Britaniji potrebno je oružje koje će joj pomoći preokrenuti tijek rata.

Jedno takvo oružje mogao bi biti kibernetički implantat koji razvija Vincent McCarthy (Toby Stephens, Umri drugi dan, Jane Eyre, Crna jedra), znanstvenik specijaliziran za umjetnu inteligenciju, a koji bi mogao pomoći stvoriti "savršene", poslušne vojnike potenciranih sposobnosti te lišene empatije.

Međutim, Vincent djeluje vođen i jednom vlastitom, sasvim osobnom agendom: željom da pomogne vlastitoj kćeri koja boluje od varijante Rettovog sindroma - opakog progresivnog neurorazvojnog poremećaja koji bi joj mogao ugasiti život…

Napet, na momente neočekivano emotivan te vizualno dojmljiv, Stroj je, ako išta, ambiciozan film koji vas neće razočarati.

'Dijete s Osirisa'

U odnosu na Stroj ništa manje distopijski "nastrojen" nije ni film Dijete s Osirisa iz 2016. godine, umotvorina koju scenaristički i redateljski potpisuje australski filmaš Shane Abess, a u čijem se fokusu nalaze Sy Lombrok (Kellan Lutz) i Kane Sommerville (Daniel MacPherson), tj. zatvorenik i (bivši) poručnik stanovite "mutne" i u moralnom smislu podosta upitne kompanije Exor.

Nakon što generalka Lynex (Rachel Griffiths) - inače također jedna od zaposlenica Exora - naredi uništenje čitavog negostoljubivog i (izuzev grada Osirisa) nenaseljenog planeta, Sy i Kane bit će prisiljeni istovremeno se dati i u bijeg od stanovitih krvožednih bića i u potragu za Kaneovom jedanaestogodišnjom kćeri Indi (Teagan Croft, Titani)...

Na momente spektakularan, dobro odglumljen te definitivno avanturističan u svojoj srži, Dijete s Osirisa film je u kojem - baš kao i u Stroju - možete uživati putem streaming servisa Pickbox NOW!