BROJKA JE SVE VEĆA

Sve više slavnih i bogatih boluje od lajmske bolesti: Kako je to moguće da češće pogađa baš njih?

19.07.2024 u 06:05

Bionic
Reading

Nakon što je suprug Serene Williams, Alexis Ohanian, sa svijetom podijelio informaciju da mu je dijagnosticirana lajmska bolest, pobrojili smo sve slavne face s tom bolešću koju im je prenio zaraženi krpelj

Zadnji u nizu slavnih osoba koje su se morale suočiti s dijagnozom lajmske bolesti suprug je Serene Williams i suosnivač Reddita Alexis Ohanian. Kako je sam otkrio na društvenoj mreži X, bolest koju je uzrokovao zaraženi krpelj dijagnosticirana mu je tek nakon što se podvrgnuo raznim testiranjima.

'Napravio sam cijeli niz zdravstvenih pretraga, testova... i otkrio da imam lajmsku bolest. Ovo je ludo. Na sreću, nemam nikakvih simptoma, no liječit ću se', rekao je tehnološki poduzetnik koji s teniskom legendom Serenom ima dvoje djece.

Osim njega, već se odavno zna da je ta bolest dijagnosticirana manekenki Belli Hadid, kao i njezinoj mami Yolandi Hadid, pjevaču Justinu Bieberu te glumcima Benu Stilleru i Amy Schumer.

Prevare, škrtost i očaj: Ovo su skandali Davida i Victorije Beckham Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević

Lajmska bolest uzrokovana je bakterijskom infekcijom koja se na čovjeka može prenijeti preko zaraženog krpelja. Ako se dovoljno rano dijagnosticira, u većini slučajeva lako se liječi antibioticima, no u pojedinim slučajevima, poput onog manekenke Belle Hadid, simptomi su prisutni godinama nakon postavljene dijagnoze.

Simptomi nalik gripi

Prepoznaje se po kružnom ili ovalnom osipu oko ugriza, a česti su i simptomi nalik gripi - visoka temperatura, glavobolja i umor. Neki ljudi mogu razviti i ozbiljne simptome mjesecima ili godinama kasnije (bolovi u mišićima i zglobovima, problemi s pamćenjem ili koncentracijom, osjetljivost na svjetlo, gubitak sluha, problemi sa spavanjem, paraliza lica, anksioznost ili depresija).

Iz nekih liječnicima još nepoznatih razloga, pojedinci se mogu godinama boriti s tom bolešću, a drugima će jedna tura antibiotika biti dovoljna da je se riješe.

Bolest bogatih i slavnih?

Dijagnoza koju je sada dobio i Ohanian otvorila je raspravu o tome zašto sve više bogatih i slavnih obolijeva od lajmske bolesti. Kako je otkrio Paul Hunter za Daily Mail, stručnjak za zarazne bolesti na Sveučilištu East Anglia, lako je moguće da određeni faktori uistinu utječu na to da su slavni ranjiviji kada je u pitanju ta bolest.

Tako je rekao da bi višak slobodnog vremena zvijezda, kao i veći pristup divljim i netaknutim dijelovima prirode, što si oni mogu priuštiti, mogao povećati rizik od zaraze.

  • +2
Serena Williams i Alexis Ohanian Izvor: Profimedia / Autor: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

'Ako postoji sklonost bogatih i slavnih ili više klase toj bolesti, to je vjerojatno zato što provode više vremena u šetnji šumovitim dijelovima i imaju više novca za putovanja u takve krajeve ili kupovinu luksuznih vila na takvim mjestima', smatra profesor Hunter te dodaje da je lajmska bolest raširena u Americi te bi činjenica da većina slavnih živi u tim područjima mogla biti još jedan od faktora.

'Dok se šećete, krpelji vam se penju po nogama i uspinju... čim se uhvate i prirede krvavu gozbu, velika je mogućnost da vas zaraze lajmskom bolesti', ističe dr. Hunter.