ALEXIS OHANIAN

Bolest koja je zagorčala život Belli Hadid: Dijagnoza koju suprug Serene Williams nije očekivao

17.07.2024 u 08:53

Bionic
Reading

Suosnivač Reddita i suprug Serene Williams, Alexis Ohanian, otkrio je da mu je dijagnosticirana lajmska bolest, a to saznanje poprilično ga je šokiralo

Da mu je dijagnosticirana lajmska bolest, 41-godišnji Alexis Ohanian otkrio je u nizu objava na društvenoj mreži X, otkrivši kako su mu liječnici dali dijagnozu nakon što je obavio niz pretraga.

'Napravio sam cijeli niz zdravstvenih pretraga, testova... i otkrio da imam lajmsku bolest. Ovo je ludo. Na sreću, nemam nikakvih simptoma, no liječit ću se', rekao je tehnološki poduzetnik koji s teniskom legendom Serenom Williams ima dvoje djece.

Dijagnoza ga je zatekla nespremnog

Ohanian je pojasnio i neke nalaze koji stoje iza njegove dijagnoze: 'Dobar kolesterol je prenizak, onaj loš je sasvim u redu. Moram poraditi na tome. S pozitivne strane, tu je 822 ng/dL ukupno + 162 ng/dL slobodnog testosterona.'

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Rekao je i da, iako ima obiteljsku anamnezu povezanu s tom bolešću, dijagnoza ga je zatekla nespremnog jer nije spadao u skupinu koja je geografski izložena riziku od nje.

'Imam blisku osobu koja je imala ovu bolest prije nekoliko godina. Pokazivao je gomilu simptoma, no jednostavno nije mogao shvatiti sve dok ga nisu testirali na to i potvrdili, a potom i uspješno liječili. Provodim tako malo vremena u divljini pa je ovo bilo pravo iznenađenje.'

  • +2
Serena Williams i Alexis Ohanian Izvor: Profimedia / Autor: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Zaraženi krpelj je glavni krivac

Lajmska bolest uzrokovana je bakterijskom infekcijom koja se na čovjeka može prenijeti preko zaraženog krpelja. Ako se dovoljno rano dijagnosticira, u većini slučajeva lako se liječi antibioticima, no u pojedinim slučajevima, poput onog manekenke Belle Hadid, simptomi su tu i godinama nakon postavljene dijagnoze.

Prepoznaje se po kružnom ili ovalnom osipu oko ugriza, a česti su i simptomi nalik gripi - visoka temperatura, glavobolja i umor. Neki ljudi mogu razviti ozbiljne simptome mjesecima ili godinama kasnije (bolovi u mišićima i zglobovima, problemi s pamćenjem ili koncentracijom, osjetljivost na svjetlo, gubitak sluha, problemi sa spavanjem, paraliza lica, anksioznost ili depresija).