Hrvatski filmovi u Varšavi

Svjetska premijera Dobre djece Filipa Peruzovića, u selekciji i Nakon ljeta, Šalša te dvije manjinske koprodukcije

19.09.2024 u 15:45

Bionic
Reading

Film Dobra djeca, redatelja i scenarista Filipa Peruzovića, scenaristice Nikoline Bogdanović i producentice Tene Gojić (Dinaridi Film) imat će svjetsku premijeru u natjecateljskom programu 40. Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi. U natjecateljskim sekcijama prikazat će se i hrvatski filmovi Nakon ljeta Danisa Tanovića (Propeler Film) i Šalša Dražena Žarkovića (Maxima Film) te dva filma nastala u manjinskim hrvatskim koprodukcijama

Festival se u Varšavi održava od 11. do 20. listopada. Dugometražni igrani film redatelja Filipa Peruzovića i producentice Tene Gojić iz Dinaridi Filma, Dobra djeca, imat će svjetsku premijeru u Natjecateljskom programu 1-2, odabranu selekciju prvih ili drugih filmova redatelja iz cijelog svijeta.

'Jako sam sretan što će 'Dobra djeca' imati svjetsku premijeru na filmskom festivalu u Varšavi, gradu koji mi je posebno prirastao srcu otkako sam ondje imao priliku boraviti mjesec dana. 'Dobra djeca' su nastajala u profesionalnoj ali i obiteljskoj atmosferi koja nam je omogućila da priču o dvoje 'sredovječne djece' za koju će publika sama procijeniti jesu li dobra ili loša, ispričamo s puno ljubavi i bez kompromisa, i stoga mi je posebno zadovoljstvo što je našu priču prepoznao tako prestižan festival,' izjavio je Filip Peruzović.

Nakon majčinog pogreba, brat i sestra, Nikola i Saša, ponovno se okupljaju u svom domu iz djetinjstva. Budući da se Saša uskoro vraća u Kanadu, imaju tri dana da raščiste kuću. Dok prebiru po uspomenama, Nikolina nevoljkost da se rastane od majčinih stvari frustrira Sašu. Usred kaosa, povezuju se kroz igre iz djetinjstva i alkohol, ali Nikolino zadirkivanje stvara napetost među njima. Unatoč njihovim razlikama, pronalaze utjehu u zajedničkim trenucima, iako neriješeni problemi i dalje lebde u zraku.

U glavnim ulogama su Filip Šovagović (Nikola) i Nina Violić (Saša), a u filmu se pojavljuje i Vinko Kraljević.

Producentica filma je Tena Gojić iz Dinaridi Filma, koproducent Kevin Bily iz francuske produkcijske kuće Rikiki, a izvršni producent Ivan Glebov. Redatelj filma je Filip Peruzović, koji ujedno potpisuje scenarij s Nikolinom Bogdanović, direktor fotografije Tomislav Sutlar, montažerka Iva Ivan, oblikovatelj zvuka Ivan Zelić, scenograf Dino Topolnjak, kostimografkinja Nikolina Bogdanović, a majstorica maske Iva Kurobasa.

U glavnom međunarodnom natjecateljskom programu prikazuje se Nakon ljeta oskarovca i dvostrukog dobitnika berlinskog Srebrnog medvjeda Danisa Tanovića, nastao u produkciji Propeler Filma. Prije Varšave, film će biti prikazan u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Vancouveru, a u hrvatska kina stiže 3. listopada, u distribuciji Zagreb Film Festivala. Film je svjetsku premijeru imao na otvorenju 30. Sarajevo Film Festivala. Uloge u ovoj komičnoj drami ostvarili su Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić i brojni drugi.

Nakon ljeta nastao je u produkciji Propeler Filma (Hrvatska), u koprodukciji s kućama Tangaj Production (Rumunjska), Obala Art Centar (Bosna i Hercegovina), Baš Čelik (Srbija) i Tramal Films (Slovenija).

U Varšavi se prikazuje i zombi komedija Šalša redatelja Dražena Žarkovića te producenata Damira Terešaka, Ane Grbac i Nikoline Vučetić Zečević, i to u sklopu programa Wolny duch / Free Spirit (Slobodni duh), koji predstavlja "inovativne i buntovne dugometražne igrane i dokumentarne filmove iz cijelog svijeta". 

Glavne uloge nose Momčilo Otašević i Ivana Gulin, a u filmu glume i Snježana Sinovčić Šiškov, Milica Janevski, Ljubiša Savanović, Slavko Sobin, Damir Markovina, Ecija Ojdanić, Donat Zeko i drugi.

Film je nastao produkciji Maxima Filma, u koprodukciji s producentskim kućama Biberche productions (Srbija), Far Film Production (Crna Gora), Bitter Frame Production (Crna Gora), Iskra Film (Srbija), PALCHICA Productions (Bosna i Hercegovina) i Nomad film (Bosna i Hercegovina). Više o Šalši možete saznati i u našem videu na OVOJ poveznici.

Ovogodišne, 40. izdanje festivala u Varšavi publici predstavlja i dvije manjinske hrvatske koprodukcije. Riječ je o dokumentarnom filmu Real redatelja Oleha Sentsova i koproducenata Lane Matić i Borisa T. Matića (Propeler Film), koji se prikazuje u sklopu Natjecateljskog programa 1-2 te o igranom filmu Godina udovice redateljice Veronike Liškove i koproducentice Miljenke Čogelja (Pipser). Potonjem filmu je projekcija u Varšavi svjetska premijera. 

Međunarodni filmski festival u Varšavi najvažniji je filmski festival u Poljskoj, koji od 2009. nosi priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za festival s natjecanjem dugometražnog filma, što ga stavlja u kategoriju s festivalima poput Berlinalea, Cannesa, Venecije, San Sebastiana, Karlovih Vary i drugih. Cjeloviti program festivala možete pronaći na ovoj poveznici.