NOVI POREDAK

Tko je David Ellison, najnoviji holivudski mogul? Sin milijardera odustao je od fakulteta i glume

08.07.2024 u 16:31

Bionic
Reading

Sin multimilijardera Larryja Ellisona te osnivač i izvršni direktor kompanije Skydance Media, 41-godišnji David Ellison napustio je fakultet da bi se okušao u glumi. U toj branši nije uspio, no unatoč svemu ostao je u filmskoj industriji te je sada postao jedan od najmoćnijih ljudi Hollywooda

Iako se 'u igri' našao prije desetak godina, 41-godišnji David Ellison tek se sada pridružio ekipi najmoćnijih holivudskih igrača i to nakon što je, poslije mjeseci i mjeseci pregovara, sklopio ugovor o spajanju s Paramountom.

Kada se konačni potpisi stave na ugovor, Ellison će upravljati velikim medijskim carstvom u kojem se već nalaze CBS, MTV te filmski studio Paramount.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

No tko je uopće David Ellison, do sada direktor tvrtke Skydance Media. Ako vam je njegovo prezime poznato, ne treba čuditi, jer je sin multimilijardera i osnivača Oraclea Larryja Ellisona.

Iako je sanjao o glumačkoj karijeri i nadao se uspjehu kakav postižu najveće holivudske zvijezde, imao je tek nekoliko manjih uloga u filmovima poput 'Heroji neba' te 'Izbrisani', u kojem je glumio 'studenta broj 1'. Kada je shvatio da kao glumac nema šanse, postao je producent, a zbog Hollywooda je odustao i od školovanja, ispisavši se sa Sveučilišta Južne Kalifornije.

  • +3
David Ellison Izvor: Profimedia / Autor: Kevin Sullivan / Zuma Press / Profimedia

Zahvaljujući ponajviše poznatom prezimenu i obiteljskom utjecaju, kao producentu mu je dobro krenulo, osobito jer mu je otac pomogao financirati visokobudžetne filmove poput 'Nemoguća misija: Protokol duh' i 'Zvjezdane staze 12: U tami'. A onda su u njegovu tvrtku Skydance Media počele ulagati privatne tvrtke poput RedBird Capital Partnersa i KKR-a, zahvaljujući kojima joj je vrijednost narasla na više od četiri milijarde dolara.

Vjetar u leđa

Za ponudu koju je Skydance dao za Paramount imao je najbolji mogući vjetar u leđa jer mu je otac pružio veliku podršku, stojeći iza svega svojim bogatstvom i tehničkom stručnošću, zbog čega i ne treba čuditi to da je na kraju ostvario uspjeh. Ništa manje uspješna nije njegova sestra Megan Ellison jer je njezina producentska tvrtka Annapurna producirala neke holivudske filmove, a tu je i njegova supruga, country pjevačica Sandra Lynn.

Inače, riječ je o višestrukoj transakciji od 8,4 milijarde dolara, koju je vodstvo Paramounta sada prihvatilo, praveći se kao da početkom lipnja nisu odbili ponudu Davida Ellisona. Shari Redstone, kontrolna dioničarka Paramounta, tada je dala odbijenicu Ellisonu, što je začudilo sve.

Znakovito je to da je promijenila mišljenje u samo tjedan dana i to nakon što je ponuda povećana za 50 milijuna dolara. To je očito bilo dovoljno da Redstone kaže da će Ellison i njegov menadžerski tim svojim tehnološkim i animacijskim znanjima donijeti dobrobit kompaniji.

Financijska injekcija

Prema sklopljenom ugovoru, Skydance i njegovi financijski partneri - RedBird Capital Partners i KKR - dali su financijsku injekciju od 1,5 milijardi dolara kako bi pomogli Paramountu da riješi sva dugovanja, a 4,5 milijardi dolara izdvaja se za kupnju dionica od Paramountovih dioničara koji žele izaći iz tog biznisa.

Sama obitelj Redstone dobit će 1,7 milijardu dolara za National Amusements, kompaniju koja drži obiteljske dionice Paramounta i regionalni lanac kina, osnovan još tijekom Velike depresije. Kada Ellison preuzme uzde Paramounta, to će označiti kraj gotovo 40-godišnje vladavine obitelji Redstone, jedne od najpoznatijih medijskih dinastija u Americi.

Odlučujuće vrijeme

Ono što je najzanimljivije u cijeloj priči je to da su mnogi filmski producenti, scenaristi i agenti u Hollywoodu sve ovo vrijeme navijali za Skydanceovo preuzimanje Paramounta, smatrajući da će oni napraviti sve kako bi ga očuvali kao neovisnu tvrtku. Njihov je stav bio da će je Apollo i Sony, koji su se također borili za ugovor, samo uništiti.

'Ovo je odlučujuće vrijeme za našu industriju i scenariste, kreatore sadržaja i dioničare koji su uložili u nasljeđe Paramounta i dugovječnost ekonomije zabave. Posvećeni smo dizanju energije poslovanja i osnaživanju Paramounta suvremenom tehnologijom, novim vodstvom i kreativnom disciplinom koja ima cilj obogatiti generacije što dolaze', poručio je u službenoj izjavi David Ellison.