eurosong u krizi

Totalni kaos: Nizozemac izbačen, Irci prijete bojkotom, sve 'gori' zbog Izraela, a Norvežani povukli ručnu

11.05.2024 u 17:53

Bionic
Reading

Ovogodišnji Eurosong, koji se održava u Švedskoj, u znaku je brojnih skandala i šokantnih događaja: irska predstavnica Bambie Thug nije se pojavila na generalnoj probi, nizozemski reper Joost Klein suočen je s policijskom istragom, a norveška spikerica koja čita dodijeljene bodove, povukla se i odustala od predviđenog zadatka dok tisuće ljudi marširaju protiv Izraela kojeg predstavlja pjevačica Eden Golan. Mnogi se s razlogom pitaju: Je li Eurosong u krizi?

Natjecanje za pjesmu Eurovizije obilježen je nizom velikih kriza koje su svoj vrhunac dosegnule nekoliko sati prije početka velikog finala.

Irska predstavnica Bambie Thug propustila je posljednju generalnu probu nakon što je navela da 'situacija' zahtijeva 'hitnu pozornost' Europske radiodifuzne unije (EBU), koja organizira događaj. A prije generalne probe nije sudjelovala na čak dvije probe od kojih je jedna uključivala zastave zemalja sudionica. Na svom Instagram profilu otkrila je i razloge.

Istovremeno, ispred mjesta održavanja finala Eurosonga 15 000 propalestinskih prosvjednika okupilo se u Malmöu tražeći da se Eden Golan, predstavnica Izraela izbaci iz finala, dok se norveška spikerica koja čita dodijeljene bodove, povukla se i odustala od predviđenog zadatka koji je trebala obaviti u ime svoje zemlje.

  • +114
Proba natjecatelja uoči finalne večeri Eurosonga Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

A sve se to događa amo nekoliko sati nakon što je otkriveno da je nizozemski kandidat Joost Klein izbačen iz natjecanja nakon što ga je policija ispitivala o incidentu u koji je bila uključena 'ženska članica produkcijske ekipe'. Marina Satti iz Grčke i Nemo iz Švicarske također su propustili paradu zastava - dan nakon što se Satti pretvarala da je zaspala dok je predstavnica Izraela Eden Golan držala govor.

A francuski predstavnik Slimane je prekinuo vlastiti nastup kako bi skandirao: 'Ujedinjeni glazbom, da, ali za ljubav, za mir', na što je publika razdragano klicala. Uz to je Allessandra Mele, koja je trebala objaviti bodovanje Norveške, odustala od toga zbog 'uzavrele situacije u Malmöu'.

Pjevačica Alessandra Mele svoju je odluku pojasila u video poruci objavljenoj u subotu na Instagramu, kao razlog navevši izraelske operacije u Pojasu Gaze. Ondje je u tijeku genocid', rekla je 21-godišnjakinja na engleskom jeziku. "Otvorite oči. Otvorite srce. Neka vas ljubav dovede do istine.' Eurovizijski moto 'Ujedinjeni glazbom' razlog je zbog kojega se bavi muzikom, rekla je Mele, dodavši da su 'to trenutačno samo prazne riječi.'

  • +21
Baby Lasagna na generalnoj probi uoči finalne večeri Eurosonga Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pjevačica, koja ima i talijanske korijene na prošlogodišnjem je Eurosongu pjesmom "Queen of Kings" osvojila peto mjesto za Norvešku za koju je nastupila. Očekuje se da će Alessandru Mele zamijeniti voditeljica Ingvild Helljesen s javne televizije NRK.

Na Instagram Storyju Bambie Thug je napisala: 'Dogodila se nekakva situacija prije generalne probe koja je po mom mišljenju zahtijevala hitnu intervenciju EBU-a. Oni su problem shvatili ozbiljno i razmatrali smo koje daljnje korake treba poduzeti. To znači da sam propustila i probu za haljinu. Ispričavam se svim obožavateljima koji su me došli vidjeti. Nadam se da se vidimo večeras na nastupu.'

'To znači da sam propustio generalnu probu - stvarno mi je žao zbog obožavatelja koji su me došli vidjeti. Nadam se da ću te vidjeti večeras na pozornici.'

Glasnogovornik Europske radiodifuzne unije rekao je: 'Bambie Thug nije nastupila na generalnoj probi broj tri i snimka njihovog nastupa na generalnoj probi dva korištena je umjesto njih. 'Propustili su generalnu probu zbog situacije o kojoj se trenutno razgovara s EBU-om i organizatorima natjecanja. Nadamo se da će se ovo uskoro riješiti i da će se Bambie Thug pojaviti u velikom finalu kao što je i planirano,' naveli su.

Irska televizija RTE izvijestila je da je pjevačica pozvala organizatore da se pozabave komentarima na izraelskoj televiziji prije njihova nastupa u polufinalu u utorak. Smatra se pak da to nije povezano sa situacijom koju je Bambie opisala u svojoj objavi na društvenim mrežama.

  • +4
Baby Lasagna - polufinale Eurosonga Izvor: Promo fotografije / Autor: Alma-Bengtsson

'Ljuti sam na druge timove koji krše svoja pravila EBU-a, a još im je dopušteno sudjelovati,' rekli su predstavnici Irske za RTE. 'Tako da definitivno u mom srcu udara ratni bubanj koji me gura da izvedem još žešći nastup nego prije,' rekla je Bambie koja je bila kritičan prema Izraelu i pozvala je na prekid vatre na Bliskom istoku.

Službena stranica nizozemskog Songfestivala, koji šalje izvođače na Euroviziju, rekla je da je 'šokirana' isključenjem Joosta Kleina s Eurovizije i da tu odluku smatra 'nesrazmjernom'. Predstavivši se s pjesmom Europapa, posvetom pokojnim roditeljima, 26-godišnji nizozemski reper i pjevač plasirao se u veliko finale u četvrtak navečer. No, Klein ipak neće nastupiti i finalu jer je – diskvalificiran.

Naime, nizozemski pjevač Joost Klein i njegova pjesma 'Europapa' diskvalificirani su s Eurosonga 2024., priopćila je Europska radiodifuzna unija (EBU) koja organizira natjecanje.

Švedska policija istražila je pritužbu jedne članice produkcijske ekipe nakon incidenta nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer. Dok pravni proces ide svojim tijekom, ne bi bilo prikladno da on nastavi s natjecanjem. Željeli bismo jasno naglasiti da, suprotno nekim medijskim izvješćima i nagađanjima na društvenim mrežama, u ovaj incident nije bio uključen niti jedan drugi izvođač ili član izaslanstva. Zadržavamo politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na našem događaju i predani smo pružanju sigurne i zaštićene radne okoline za sve na natjecanju. U svjetlu ovoga, ponašanje Joosta Kleina prema članu tima smatra se kršenjem pravila natjecanja', stoji u priopćenju EBU-a.

Kasnije je Jutarnji list objavio kako je neslužbeno doznao da se Joost Klein se u četvrtak nakon nastupa grubo okomio na švedsku fotografkinju, a nakon što ga je ona nastavila fotografirati, podigao je ruku na nju. Švedske i nizozemske novinske kuće izvijestile su da se protiv Kleina, vodi istraga nakon incidenta.

No, Njegovo je sudjelovanje već bilo upitno nakon što nije nastupio na dvjema generalnim probama u petak, a švedska je policija kasnije objavila da se protiv pjevača vodi istraga.

Nizozemski pjevač bio je jedan od favorita kladioničara za pobjedu na natjecanju sa svojom razigranom pop-rap pjesmom Europapa koja miješa pop melodije s veselim hardcoreom, a jedan ju je kritičar opisao kao 'toliko lošu' da će vas 'zauvijek izbaciti iz glazbe'.

  • +38
Proba natjecatelja uoči druge polufinalne večeri Eurosonga Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Klein, koji je kao mlad ostao bez roditelja, rekao je da pjesma govori o siročetu koje putuje Europom pokušavajući pronaći sebe, jer ga je njegov otac učio da vjeruje u Europu bez granica.

U švedskom Malmou prisutna je jaka policijska nazočnost jer su se tisuće propalestinskih prosvjednika spustile u švedski grad kako bi s pozvali na izbacivanje iz natjecanja izraelske predstavnice Eden Golan.

Naime, Golan je postala metom kritika prosvjednika koji su tražili njezino isključenje iz natjecanja, dok su drugi pozivali na bojkot Eurosonga i prekid vatre u sedmomjesečnom ratu u Gazi.

Prosvjednici su mahali palestinskim zastavama i uzvikivali 'stop genocidu' i 'ne eurovizijskom genocidu' dok su drugi držali fotografije djece ubijene u Gazi. Jedan prosvjednik bio je odjeven kao Hamasov borac spreman za borbu, ali je švedska policija odbila poduzeti bilo kakvu akciju dok ih je promatrala.

Uz velike napetosti u gradu, Eden Golan čuvaju naoružani službenici švedske sigurnosne službe i Shin Bet, izraelske sigurnosne agencije. Policajci su je ispratili u Malmö Arenu, gdje se održava večerašnje finale, a bili su s njom i u hotelu u kojem je odsjela s ostalim članovima izraelske eurovizijske delegacije.

Oko 5000 prosvjednika okupilo se na središnjem trgu u Malmöu sa oko 100 policajaca na dužnosti za demonstracije 'Stop Israel'. 20-godišnja natjecateljica i sama se pripremala za vatreni doček jer je snimljena kako uvježbava svoju pjesmu Hurricane dok je ostali članovi njezinog tima pokušavaju izbaciti takta glasnim zvižducima i propalestinskim povicima.

Naoružani policajci stacionirani su ispred hotela Clarion u Malmou, gdje su tijekom natjecanja boravili natjecatelji koji su sudjelovali u večerašnjem finalu. Pjevači su već viđeni kako izlaze iz hotela, okruženi policajcima i novinarima dok idu prema mjestu natjecanja u srcu grada gdje će kasnije nastupiti pred tisućama gledatelja diljem svijeta.

Danas će prosvjednici ponovno izaći na ulice u trećem po veličini gradu u Švedskoj, koji ima veliku muslimansku populaciju, kako bi pokazali svoje ogorčenje zbog odluke da se Eden Golan i Izraelu dopusti sudjelovanje na poznatom natjecanju. Danska, Finska, Norveška pa čak i zemlja domaćin Švedska više puta su pozvale da se Izraelu potpuno zabrani sudjelovanje u natjecanju. A u Belgiji su dva ministra zahtijevala da se židovska država tretira isto kao i Rusija, kojoj je zabranjeno sudjelovanje od 2022. nakon invazije na Ukrajinu.

U večerašnjem finalu sudjelovat će 25 izvođača - izabranih od 37 sudionika iz dvije polufinalne večeri - koji će izvoditi trominutne pjesme pred publikom od nekoliko tisuća i procijenjenih 180 milijuna gledatelja diljem svijeta.

Favoriti uključuju švicarskog pjevača Nema - koji bi bio prvi nebinarni pobjednik Eurovizije ako njegova pjesma 'The Code' bude prva u glasovanju - i našeg Baby Lasagnu.

mijau, mijau

Baby Lasagna je hit i na špici: Ova majica je trenutno najtraženiji modni dodatak

Pogledaj galeriju