ZVIJEZDA BOY BENDA

Tragična smrt u 32. godini: Sa 16 Liam Payne zaludio je svijet, ali i otkrio mračnu stranu showbiza

17.10.2024 u 11:27

Bionic
Reading

Smrt nekadašnjeg člana boy benda One Direction, Liama Paynea, šokirala je glazbeni svijet. 31-godišnji pjevač preminuo je nakon pada s trećeg kata hotela u Buenos Airesu, a svemu su, navodno, prethodili alkohol i droga

Bio je pop zvijezda koji je svjetsku slavu stekao zahvaljujući 'članstvu' u jednom od najpoznatijih boy bendova svih vremena, One Directionu, a život mu se jučer naprasno prekinuo u 32. godini života nakon što je pao s trećeg kata luksuznog hotela u Buenos Airesu.

Smrt Liama Paynea rastužila je vijest o njegovoj smrti, a još se uvijek čeka da se o svemu oglase njegove bivše kolege iz One Directiona, Niall Horan (kojeg je i posjetio u Buenos Airesu gdje je Horan imao koncert, op.a.), Zayn Malik, Louis Tomlinson i vjerojatno najpoznatiji član, Harry Styles.

Slavni dvojnici: Zvijezde koje si nevjerojatno sliče Izvor: Profimedia

Liam Payne svoj je pjevački debi imao kao 14-godišnjak kada je došao na audiciju za britansko izdanje X Factora 2008. godine. Pred sucima Simonom Cowellom, Cheryl Cole (koja će mu godinama kasnije postati djevojka i majka sina Beara, op.a.) te Louisom Walshom otpjevao je Sinatrin 'Fly Me to the Moon' i prošao dalje.

Cowell ga je poslao kući

Iako je dospio u kamp, gdje su se pripremali za daljnji krug natjecanja, Simon Cowell poslao ga je kući i rekao mu da se vrati za dvije godine. Payne ga je poslušao i vratio se 2010. pred isti žiri, kojem se tada pridružila i gostujuća članica Natalie Imbruglia.

Liam Payne audicija X Factor Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Cowell je tada poslušao savjet bivše članice žirija Nicole Scherzinger i Paynea spojio s Niallom Horanom, Zaynom Malikom, Louisom Tomlinsonom i Harryjem Stylesom. Tako je nastao One Direction, odnosno 1D, a histerija i opsjednutost dečkima iz ovog boy benda preko noći je zavladala svijetom.

Već prvi singl 'What Makes You Beautiful', izdan u rujnu 2011., postao je momentalni broj 1 u mnogim zemljama, a donda je stigao i njihov prvi album 'Up All Night'. Izlaskom singla 'Live While We're Young' s njihovog drugog albuma, točno godinu kasnije, postigli su globalni uspjeh.

One Direction Izvor: Profimedia / Autor: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Albume su izdavali godinu za godinom, a isto tako radili su svjetske turneje. Njihova treća po redu turneja, Where We Are Tour, donijela im je nevjerojatnu zaradu od 290 milijuna dolara, čime su srušili rekord te je to postala turneja s najvećom zaradom vokalne skupine svih vremena.

Odlazak Zayna Malika

A onda je stigla 2015. godina, izašao je već peti album, a Zayn Malik odlučio je napustiti grupu. Payne je sve do tada bio glavni kompozitor u bendu, a Zaynovim odlaskom morao je preuzeti većinu njegovih pjevačkih dionica. Tada je sve i krenulo nizbrdo i bilo je samo pitanje dana kada će se bend raspasti, a to se dogodilo 2016.

Tijekom trajanja, One Direction je osvojio 5 Brit Awardsa, 4 MTV Video Music Awardsa, prikupio više od 3 milijarde YouTube pregleda te prodao 50 milijuna ploča diljem svijeta.

Liam Payne Izvor: Profimedia / Autor: Zac Goodwin / PA Images / Profimedia

Liam se nakon toga posvetio solo karijeri, a svoj prvi solo album, nazvan LP1, izdao je 2019. U svibnju 2023. rekao je kako radi na drugom albumu, a planirao je u rujnu te iste godine krenuti na prvu solo turneju po Latinskoj Americi. Istu je morao odgoditi zbog infekcije bubrega zbog koje je završio u bolnici.

Brojni demoni i samodestrukcija

Mladi se glazbenik posljednjih godina hrvao s brojnim demonima, otkrio je za Page Six anonimni izvor koji je poznavao bivšeg člana One Directiona.

'Liam je dugo prolazio kroz razdoblja samodestrukcije. Bio je vrlo otvoren o svim svojim borbama, ali ih je ponekad pokušavao umanjiti. Njegovi demoni bili su mnogo gori nego što je on mislio', rekao je taj izvor.

Ne ustručavajte se tražiti pomoć

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida pri KBC-u Zagreb

Nazovite na telefon 01-2376-470 kad god vam zatreba pomoć od 0 do 24 sata. U Centar za krizna stanja pri KBC Zagreb možete doći i bez najave i uputnice svakim danom između 8 i 20 sati.

  • Hrabri telefon

Ako ste maloljetno dijete ili roditelj koji se suočava s različitim odgojnim izazovima, možete se obratiti stručnjacima na Hrabrom telefonu. Ako ste dijete, nazovite na besplatni broj 116-111.
A broj Hrabrog telefona za mame i tate je 0800-0800. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

  • Psihološki centar TESA

Psihološki centar TESA udruga je koja već 25 godina daje besplatnu psihološku pomoć i podršku zdravom razvoju građana. Nazovite na broj: 01/48 28 888 - radnim danom od 10 do 22 sata ili im se javite mailom za savjet: psiho.pomoc@tesa.hr

Posljednjih godina otvoreno je govorio o borbi s ovisnošću i problemima mentalnog zdravlja. Payne je tako u podcastu 2021. rekao da je dotaknuo dno i doživio suicidalne misli tijekom vremena provedenog u boy bendu, a 2023. je otkrio da je otišao na rehabilitaciju i da je čist više od 100 dana.

Razlog zašto je u trenutku smrti bio u Argentini krije se u turneji njegovog nekadašnjeg kolege iz benda Nialla Horana koji je tamo imao koncert. Liam se silno želio s njime pomiriti i obnoviti odnose, zbog čega je i otputovao s djevojkom tamo.

Nažalost, do svoje smrti nije se pomirio s ostalim dečkima iz One Directiona.