95 godina

Tužne vijesti: Preminuo voditelj, spiker i glumac Ljubo Jelčić

19.08.2024 u 16:54

Bionic
Reading

Iz HRT-a su potvrdili tužnu vijest, u 95. godini života preminuo je Ljubo Jelčić

Legendarni spiker Ljubo Jelčić umro je u Zagrebu u 95-oj godini života. Dobropoznati glas Hrvatskog radija te dobropoznato lice Hrvatske radiotelevizije zadužio je hrvatsku popularnu kulturu, a mnogi će ga se sjećati i kao voditelja prvog izravnog prijenosa otvorenja Zagrebačkoga velesajma 1956.

Jelčić je bio jedan od najpopularnijih televizijskih osoba 70-ih, dobitnik brojnih nagrada, a proglašen je i najpoznatijim televizijskim licem sedamdesetih godina.

Još kao apsolvent glumačke akademije i student povijesti umjetnosti nastupao je u karlovačkome Narodnom kazalištu, a očekujući angažman u zagrebačkome HNK-u, prijavio se i na audiciju za radijskoga spikera i pobijedio 700 drugih kandidata.

Ljubu Jelčića pamtit će kao visokokoncentriranog profesionalca

Ljubo Jelčić vodio je prvu emisiju Televizije Zagreb - izravni prijenos otvorenja Zagrebačkoga velesajma 1956.

Obilježio je mnoge radijske emisije kao što su 'Muzika i mi', 'Priča za laku noć', 'Filmski mozaik' i 'Pomorska večer' te televizijske 'Jadranske susrete'. Od 1971. do 1991. godine bio voditelj spikera, lektora i inspicijenata Radija Zagreb i u posao uvodio spikerske kolege.

Spiker Ivan Kojundžić prisjetio se tog vremena: 'Kad sam došao na Hrvatski radio, to je bilo 1992., on je već bio u mirovini, ali neko vrijeme još smo surađivali jer je nastavio raditi za Treći program Hrvatskog radija. Kolege su ga osobito ocijenili i preporučivali ga kao primjer fotografskog pamćenja. Što god je pogledao, koji god tekst dovoljno je bilo da ga pogleda jedan put, on je mogao je gotovo naizust govoriti bez prethodne pripreme. Tako je imao vrhunsko poznavanje standardnog govora. To je svakako bitno istaknuti, on je pripadao zlatnom dobu Hrvatskog radija i Hrvatske televizije, kada je spikerski posao, a time i ljudi koji su ga obavljali, bio cijenjen i poštovan. Moja generacija učila je od generacije spikera koji je pripadao upravo Ljubo Jelčić i puno smo naučili od te generacije, a sada je to i naša generacija polako na zalasku. Ono što mogu još samo reći, dragi Ljubo, počivaj u miru.'

Ljubo Jelčić dobitnik je godišnje nagrade Televizije Zagreb, tjednik Studio proglasio ga je najpopularnijom televizijskom osobom 1970-ih, dodijeljen mu je orden zasluga na radu, a radijskoj Ponoćnoj aukciji slika, koju je vodio, dodijeljena je nagrada Ondas.