ČEKA SE NBA DRAFT

Američki novinar hvali Hezonju; ima li smisla dio o Draženu?

15.05.2015 u 14:47

Bionic
Reading

Sve je bliže NBA draft koji će za hrvatsku košarku, kako sada stvari stoje, biti povijestan jer se očekuje da će 20-godišnji Dubrovčanin biti izabran među prvih deset. Među onima koji ga žele nalazi se i momčad Orlando Magica...

Iako se posljednjih mjeseci naveliko rade kalkulacije i prognoze tko će koga birati, ipak će puno toga biti jasnije nakon utorka 19. svibnja, kada je na rasporedu draft lutrija. Po nekim izračunima, do Hezonje bi u ovom trenutku mogli klubovi poput Sacramenta, Denvera, Orlanda, Philadelphije, ali o tom-potom.

Tako je do Hrvatske stigao i članak portala Orlando Magic Daily u kojem se o 201 cm visokom Hezonji piše u superlativima, a novinar je otišao toliko daleko da ga detaljno uspoređuje s legendarnim Draženom Petrovićem. U svakom slučaju, sudeći po članku i opremi, piše kako je 'Hezonja za Orlando najbolji igrač koji će im biti dostupan'. Međutim, nakon što pročitate članak, možda se upitate ima li smisla dio o Draženu?

'Hezonja je 201 cm visok svestrani igrač koji jednako dobro može pokriti pozicije dva i tri', piše, uz naglasak kako je Hezonja 'atletski vrlo moćan te ima sjajne šuterske sposobnosti', napisao je između ostalog Brett David Roberts.

U opširnom članku hvale i Hezonjine skakačke sposobnosti te činjenicu da voli igrati za momčad, a hvale i njegovo rukovanje loptom, uz dodatak kako bi 'ako popravi igru s loptom, mogao razigravati suigrače'.

Međutim, najzanimljiviji dio članka je onaj u kojem Brett David Robertspiše o usporedbi s Draženom Petrovićem.

'Neki skauti vjeruju kako je Hezonja najbolji europski branič još od Dražena Petrovića iz New Jersey Netsa, uz dodatak kako postoje mnoge sličnosti. Razlika je u tome što je Mario viši od Petrovića (Dražen je imao 196 cm, op.a.) i više skače. Petrović je možda bio brži, ali o tome se može raspravljati… U svakom slučaju, ostaje činjenica da bi Hezonja mogao biti najbolje što je stiglo iz Hrvatske u posljednja dva desetljeća', napisao je Roberts, usput spomenuvši kako je u NBA ligu iz Hrvatske nakon Petrovića stigao u Chicago Bullse i krilni igrač Toni Kukoč.

Novinar podsjeća i na to da su u dresu Orlando Magica dosad igrala dva Hrvata, branič Gordan Giriček i centar Mario Kasun

Dodajmo i zaključak:

Američki novinari i skauti, čak i neki koji su Hezonju vidjeli samo na Youtubeu, svakim danom napišu nešto novo o ovom zaista nadarenom košarkašu koji živi za ovaj sport 24 sata dnevno. Sama činjenica da je Hezonja odlučio već ovog ljeta, naravno uz odštetu od dva milijuna eura, napustiti Barcelonu, dovoljno govori koliko je ambiciozan. Ali usporediti ga s Draženom Petrovićem, igračem koji je dvije sezone u nizu ubacivao više od 20 koševa u prosjeku i koji je još uvijek četvrti najprecizniji tricaš svih vremena, nije pametno. U njegovim godinama Dražen je s Cibonom osvojio svoju prvu titulu prvaka Europe (Real Madridu je u atenskom finalu ubacio 36 koševa, od čega 26 u drugom poluvremenu!) i kao najbolji igrač tada moćne YU lige (redovito je ubacivao više od 40 koševa po utakmici!) postao je standardan u prvoj petorci reprezentacije bivše Jugoslavije. Ali ako se uspoređuju talent, ubilački instinkt i želja za napredovanjem kakvu ima Hezonja - onda to ima smisla.

Uostalom, da Hezonja ne voli usporedbe, govori i jedna njegova stara izjava.

'Nemam igračkog uzora; od svakog igrača koji mi se dopada nešto sam uzeo i pokušao to usavršiti. Od jednog skok-šut, od drugog dribling, a od trećeg dodavanje. Takav sam', kazao je jednom prilikom Hezonja, igrač koji bi danas oduševljavao navijače u Hrvatskoj, a ovako je već kao 17-godišnjak otišao za malen novac (oko 150.000 eura dobio je KK Zagreb) u Barcelonu, koja mu, kad se sve stavi na vagu, nije dala pravu priliku.

Zato će u NBA ligi, pogotovo ako dođe u momčad u kojoj na njegovoj poziciji neće biti jake konkurencije, vjerojatno 'eksplodirati' već u prvoj sezoni. Zvijezda je rođena, a tek krajem lipnja znat ćemo u kojem će klubu započeti svoju NBA karijeru. Do tada će ovakvih članaka, kao što je ovaj na Orlando Magic Dailyju, biti još jako puno.