Lamine Yamal

Barcelonino čudo od djeteta hit je sezone! Tako je moćan da bi Hrvatskoj mogao zagorčati Euro

11.05.2024 u 16:15

Bionic
Reading

Kako napisati priču o karijeri nekoga tko ima samo 16-17 godina? Malo ih je u svijetu sporta koji su uopće zaslužili da im se u toj dobi pišu opširni portreti. Lamine Yamal, novo čudo od djeteta u dresu Barcelone, svakako je jedan od njih

Cijelom nizu 'starosnih' rekorda, od klupskih do reprezentativnih, 16-godišnji Lamine Yamal nedavno je dodao još jedan: postao je najmlađi igrač koji je nastupio u četvrtfinalu Lige prvaka. I to kako nastupio... Svojim je prodorom po desnom krilu otključao vrata pobjede nad Paris Saint Germainom na Parku prinčeva. Majstorskom asistencijom i 'vanjskom nogom' u stilu Luke Modrića u najboljim danima pronašao je Lewandovskog pred golom, no kad se ovaj nije najbolje snašao, akciju je sjajno okončao Raphinha. A opet, svi su gledali u dječaka od kojeg je ona počela. Nažalost, Barcelona nije kapitalizirala tu pobjedu, u uzvratu su izgubili kod kuće od PSG-a, a Yamal je ispao žrtva crvenog kartona kojeg je nakon pola sata igre dobio Ronald Araújo, i zamijenjen je u vrlo ranoj fazi utakmice.

Zbog njega je otkaz dobio i TV komentator

Nije kvaliteta koju je Yamal pokazao u prvoj utakmici bila jedini razlog zašto su svi govorili o njemu tih dana. Uoči dvoboja komentator španjolske TV postaje Movistar, bivši argentinski golman German Burgos našalio se gledajući Yamala kako žonglira loptom, rekavši da bi mali, ako ne uspije u nogometu, mogao dobro zarađivati na semaforima. Osveta je brzo stigla - igrači obje momčadi solidarizirali su se s Yamalom kao s mlađim bratom i odbili dati izjave toj postaji. I naučili ih pameti jer je ekspresno stigla isprika, uz otkaz Burgosu.

Mnogo te dvije epizode iz jedne utakmice mogu reći o novoj zvijezdi iz Barcelonine škole La Masia. Kao što su nekad svi gledali kržljavog Lionela Messija, tako su se sad osvjedočili u nevjerojatno rutinerstvo njegova mogućeg nasljednika. A onda su mu suigrači i suparnici potvrdili da je već dovoljno vrijedan da bi se za njega tako zdušno zauzeli.

Jasno, postoji i dodatna dimenzija, svojstvena današnjem nogometu, ona o vrijednosti mladog igrača u milijunima eura. Transfermarkt ga je 21. ožujka procijenio na 75 milijuna eura, no naljepnica s cijenom mnogo je 'deblja'.

Na dan utakmice s PSG-om CIES Football Observatory digao je letvicu do 134 milijuna eura, a onda je istog dana Goal.com objavio novu bombu: pariški klub Barceloni za ovo dijete nudi okruglih 200 milijuna eura da osigura zamjenu za Kyliana Mbappea kad ovaj odluči otići. I dobili su odbijenicu. Barcelona jest u nevolji, i rezultatski i još više financijski, i sigurno će se morati riješiti dijela igrača, ali Yamal bi trebao biti njihov putokaz u budućnost. Prodaja bi bila ravna samoubojstvu.

O njegovu potencijalu slažu se svi, a najviše imponira njegova zrelost, skoro nevjerojatna za igrača koji je u prvu momčad Blaugrane uletio s manje od 16 godina.

Povremeno, doduše, izbije iz njega i nešto drukčiji mentalitet, kao kad je bijesno reagirao na zamjenu pri kraju utakmice s Gironom koju je Barcelona izgubila 4-2. Yamal, koji je dotad pružio dobru partiju, sjeo je na klupu, a kad su mu dodali majicu koju je trebao navući preko dresa bacio je na pod. No, posljedica neće biti, valjda je ipak predragocjen. Osim toga, imat će svojevrsno hlađenje od frustrirajuće sezone Blaugrane, pozvan je da pojača U17 reprezentaciju na Europskom prvenstvu u Mađarskoj.

  • +9
Lamine Yamal - nogometaš Barcelone Izvor: EPA / Autor: Mohammed Badra

Trener Xavi u njemu vidi neku novu Barcelonu

'On nije samo trkač za loptom, pun je samopouzdanja i ne igra kao šesnaestogodišnjak', rekao je o Yamalu poslije debija u nokaut fazi Lige prvaka protiv Napolija Glen Hoddle, a Rio Ferdinand je nakon izdanja protiv PSG-a bio očaran njegovom neustrašivošću.

Zato i dobiva priliku kod Xavija, koji u njemu vidi neku novu Barcelonu, onu koja će u sljedećim sezonama isprati gorak okus koji dosad - osim igara u Ligi prvaka - ostavlja ova sezona kluba bez trofeja u španjolskom prvenstvu i kupu. Zato, recimo, Yamal igra, a 100 milijuna eura vrijedan Joao Felix često sjedi na klupi.

Kad je prije skoro točno godinu dana prvi put istrčao na Camp Nou kao član prve momčadi protiv Real Betisa, bilo mu je samo 15 godina, devet mjeseci i 16 dana, a odmah su krenule usporedbe s drugim velikim izdancima La Masije, u prvom redu s Messijem i Andresom Iniestom. Krenula je potjera za bilo kakvim podatkom o njemu, jer čak i u Barceloni malo tko u široj javnosti obraća veću pažnju na kadete.

Otac mu je Marokanac, a majka iz Ekvatorijalne Gvineje

Yamal je istinski dijete Barcelone, ne samo kluba, nego i grada. Rođen je kao Lamine Yamal Nasraoui Ebana u predgrađu Esplugues de Llobregat, no odrastao je u 30 kilometara udaljenom Mataru. Otac mu je Marokanac, a majka iz Ekvatorijalne Gvineje, što je u Maroku probudilo nade da će veliki talent zaigrati za njihovu reprezentaciju. U međuvremenu je, međutim, debitirao za Španjolsku, pa je taj plan propao. Zato ćemo ga vidjeti i na predstojećem Euru, a nadamo se da neće biti u punoj formi jer je Furija u skupini s Hrvatskom.

Novinari su nakon debija odmah krenuli u potragu za njegovim korijenima, a The Athletic ih je našao u Rocafondi, četvrti Matara, tada naseljenoj radničkom klasom i imigrantima u kojoj je Yamal odrastao (ako se tako nešto može reći za 16-godišnjaka). Nije se micao s betonskog igrališta pred kućom, gdje su igrali klinci čiji roditelji nisu bili u stanju plaćati članarinu sportskih klubova u Rocafondi. Yamal je i dalje povezan s tim dijelom svog života, pa je i prvi gol za Barcelonu popratio gestikulacijom koja je pokazivala broj 304, poštanski broj Matara. Premda se kao vrlo mlad preselio u kamp La Masije, u Mataru ga obožavaju. Po zidovima su murali s njegovim likom, a u gradu mu i dalje živi dio velike obitelji.

Ključnim za sve što se do danas događalo s Yamalom vjerojatno se može smatrati lokalnog trenera Inocentea Dieza jer je uvjerio njegovu majku Sheilu da upiše sina u klub La Toretta.

'Mogli ste odmah vidjeti da je poseban. U toj dobi nikad ne znate kako će se stvari dalje odvijati, ali izgledalo je kao da ga je netko dotaknuo čarobnim štapićem', rekao je Diez za The Athletic, prisjećajući se da mu je - dok bi ga vozio na treninge jer mu je otac bio prezaposlen - govorio da će jednog dana Barcelona doći potpisati ugovor s njim, a on bi odmahivao glavom.

'Bio je vrlo sramežljiv, drag i šarmantan. Uvijek je slušao moje savjete, i danas ponekad svrati kod mene, a vrlo je blizak i s prijateljima iz djetinjstva', rekao je Diez.

Diez nije učio djecu samo igranju nogometa, njegov klub pomagao je Yamalovim roditeljima kad su bili u financijskim teškoćama, kao i drugima, samo da bi nastavili dolaziti na treninge. A onda se sve promijenilo.

Klinci iz La Torrete obično su odlazili u obližnje nižerazredne klubove, ali legenda kaže da je Nepoznat Netko jednog dana vidio Yamala na terenu, nazvao Barcelonu i rekao im da jednostavno moraju dovesti tog dječaka na probu. Bilo mu je sedam godina i nakon samo jednog probnog treninga počela je priča o Barceloni i Yamalu. Krenuo je na svakodnevne treninge, otežane jer mu otac nije imao automobil, pa su ga vozili treneri Barcelone, a ranojutarnje vožnje obično je provodio spavajući.

Zato nikad nije spavao na terenu. Juniorima je priključen mnogo mlađi od te dobne kategorije, a već u rujnu 2022. Xavi ga je s još nekoliko vršnjaka priključio treninzima prve momčadi. Onda je došao debi protiv Betisa i sve nakon toga je, reklo bi se, povijest. Nakupio je taj ljevonogi krilni napadač samo u ovoj sezoni 46 nastupa u prvoj momčadi, postizao i golove i asistirao, a ukupno je sudjelovao u 13 golova Barcelone. I za reprezentaciju je dosad zabilježio šest nastupa uz dva gola. Već ima i trofej, titulu prvaka 2022./23. Ali i ugovor s Blaugranom do 2026., s otkupnom klauzulom od nevjerojatnih milijardu eura!

Svijet mu je pred nogama. O njemu ovisi kakav će mu biti sljedeći i svi ostali koraci.

Koliko mu je godina?

Jedna od najneobičnijih medijskih priča vezanih uz Laminea Yamala svakako je ona o navodnoj kontroverzi oko njegovih godina. Naime na društvenim mrežama i pojedinim portalima pojavila se preslika članka iz nekih novina, navodno iz 2015., u kojima se za Yamala kaže da je desetogodišnjak, odnosno dvije godine stariji nego što bi trebao biti po svom datumu rođenja 2007. U očima autora i zagovornika ove 'zavjere' - koji kao i obično u tim krugovima ne objašnjavaju zašto bi Barcelona lagala o dobi svoje mlade zvijezde - dovoljan dokaz je da Yamal na 'spornoj' fotografiji nosi dres Barcelone iz sezone 2015./16.

No uskoro se otkrilo da je riječ o starijoj fotografiji upotrijebljenoj za članak objavljen 2017., kad je Yamalu doista bilo deset godina. Naravno, prethodna 'informacija' i dalje se uspješno širi, kao i ostale lažne vijesti u doba društvenih mreža. A zapravo je sve vrlo jednostavno. Očito, teško je prihvatiti da netko može biti tako dobar u tako mladoj dobi.