PODIGNUTA OPTUŽNICA

Benfica optužena za namještanje utakmica

15.10.2024 u 18:09

Bionic
Reading

Portugalsko pravosuđe podnijelo je tužbu protiv Benfice i njezinih bivših čelnika za korupcijska djela počinjena između 2016. i 2019. godine s ciljem namještanja utakmica.

Ured javnog tužitelja podigao je optužnice protiv bivšeg predsjednika kluba Luisa Filipea Vieire i njegovog bivšeg pravnog savjetnika Paula Goncalvesa, kao i bivših direktora Vitorije de Setúbal, za navodna kaznena djela korupcije, te poreznu prijevaru.

Benfica je optužena za aktivnu korupciju, u svezi s kaznenim djelom neprimjerenog nuđenja prednosti, te za poreznu prijevaru. Vitoria de Setubal, je pak, optužena za pasivnu korupciju, u vezi s kaznenim djelom neopravdanog primanja prednosti i teške porezne prijevare.

Prema optužnici Vieira, koji je vodio klub čak 18 godina sve do privođenja u srpnju 2021. godine, u okviru drugog slučaja koji se odnosi na prijevaru, je dogovorio transfere igrača s Vitorijom kako bi se financijski pogodovalo klubu iz Setubala. Zauzvrat Vitorija je pustila Benfici dvije ligaške utakmice. Benfica je navodno platila 1.3 milijuna eura Vitoriji kroz kupoprodajne ugovore i posudbe igrača.

Odvjetnik Paulo Goncalves opovrgnuo je optužbe državnog odvjetništva ocijenivši ih 'nadrealnim' i bez 'pravne osnove'. 'Ova optužba je nadrealna i temelji se na teoriji lišenoj činjenične i pravne osnove. Zapravo, niti jedno od tamo opisanih postupaka ne predstavlja nikakvo kazneno djelo, a još manje kazneno djelo korupcije', reagirao je Goncalves u priopćenju poslano, novinskoj agenciji Lusa.

'Niti u jednom trenutku nisam prekoračio funkcije i upute koje su mi tada povjerene', izjavio je odvjetnik, koji je pružao pravne savjete Benfici između 2007. i 2018., poručujući da se uvijek vodio 'lojalnošću, predanošću i usklađenošću sa zakonom u tom razdoblju.'

Tužiteljstvo je zatražilo u slučaju osude, da se Vieiri zabrani obavljanje bilo koje sportske funkcije u trajanju od pet godina, te isključenje Benfice iz sportskih natjecanja.

Iz kluba su poručili kako se sumnje odnose na djela koja se prepisuju njenom bivšem predsjedniku i bivšem savjetniku. 'Benfica će se braniti, bez oklijevanja, od svih neutemeljenih optužbi', reagirao je klub.