SUDAC OŠTETIO GOSTE

Čak su i Španjolci izdvojili tri sporne situacije...

09.03.2017 u 10:05

Bionic
Reading

Barcelona je definitivno napravila veliko sportsko čudo svladavši u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka PSG 6:1 i nadoknadivši četiri gola minusa iz prve utakmice

Međutim, kako to obično biva nakon ovakvih utakmica, analize idu do najsitnijih detalja. No čak su se i španjolski novinari, odnosno sudački eksperti pitali je li Deniz Aytekin, njemački sudac, pomogao domaćinima.

Andújar Oliver, koji u Španjolskoj figurira kao 'oko sokolovo', izdvojio je tri situacije.

Prva je bila Mascheranovo igranje rukom u svom 16-ercu. No osim Matea Beusana, koji je u HTV-ovom studiju objasnio da je situacija čista, s njime se tek djelomično složio Branko Stipković, novinar portala Prva HNL, prvoligaški kontrolor te sudac s 40-godišnjim iskustvom.

'Apsolutno čista situacija. Mascherano je bio u padu, a ruka u koju ga je lopta pogodila ostala je u jedinom mogućem položaju. Možda je jedino Argentinac mogao napraviti kolut naprijed, pa da ga lopta pogodi u petu', objasnio je Stipković.

  • +6
Osmina finala LP, Barcelona - PSG Izvor: Reuters / Autor: Sergio Perez

Kod prvog penala za Barcelonu Meunier je bio u padu, Neymar je zapeo za njega, a Aytekin je nakon dogovora s pomoćnikom, iako je prvo procijenio da situacija nije sporna, pokazao na bijelu točku.

'Vidjelo se odmah da je igrač PSG-a namjerno ostavio glavu tako visoko, u želji da splete Neymara. Sucima je objašnjeno da kod prekršaja nije stvar namjere, već jesi li zaustavio protivnika ili ne. A ovdje je to očito', procijenio je Stipković.

Našem sugovorniku jedina sporna situacija, jest ona kada je Marquinhos zaustavio Suareza, nakon čega je Neymar iskoristio najstrožu kaznu.

'Suarez je 'zaplivao' i nakon pogledane snimke mogu potvrditi da je penal prestrogo dosuđen odnosno da to nema veze s prekršajem.'

Ipak, otkrio je Stipković tko je u cijelom tom spletu okolnosti možda napravio najveću grešku.

'Koliko sam čuo, Uefa je nakon prve utakmice prekrižila Barcelonu i mislila da tu neće biti previše drame pa su za suca odredili nekog tko ne spada među one najbolje, želeći mu dati priliku da i on stječe iskustvo. U Barceloni očito nisu mislili tako i krenuli su po iznenađenje. Vjerujem da su sada i u Uefi malo 'pokisli' jer je to bila utakmica u kojoj su trebali suditi Martin Atkinson, Felix Brych, Cüneyt Cakir, Mark Clattenburg, Viktor Kassai ili Gianluca Rocchi... U obzir su mogli doći čak i Milorad Mažić ili Damir Skomina', zaključio je Branko Stipković.