ovo nismo očekivali

Dado Pršo se vraća u nogomet; prvi trenerski angažman je na klupi posrnulog diva

02.09.2024 u 20:48

Bionic
Reading

Klub, koji je godinama bio sinonim za uspjeh u francuskom nogometu, sada prolazi kroz krizu koja je započela tijekom pandemije Covid-19.

Francuski nogometni velikan Bordeaux već se neko vrijeme suočava s ozbiljnim financijskim problemima, što je rezultiralo administrativnom odlukom nadležnih tijela da klub bude prebačen u Championnat National, treću ligu francuskog nogometa.

Iako je postojala mogućnost pronalaska investitora ovog ljeta, taj scenarij se nije ostvario. Zbog velikih dugova, unatoč tome što su završili na 12. mjestu ljestvice, Bordeaux je ipak izbačen u treći rang. Kao dodatna mjera štednje, klub je izgubio profesionalni status, što je rezultiralo automatskim raskidom svih ugovora s igračima.

Među raskinutim ugovorima našao se i onaj s trenerom Albertom Rierom, kojeg je na mjestu glavnog trenera zamijenio Bruno Irles. U njegovom stručnom stožeru sada se nalazi i legenda hrvatskog nogometa Dado Pršo. Ovom bivšem reprezentativcu, koji je skupio 32 nastupa za Hrvatsku, ovo je prvi trenerski angažman. Pršo je većinu igračke karijere proveo u Francuskoj, gdje sada započinje i svoju trenersku karijeru.

Kriza ovog francuskog velikana, prvaka države iz 2009. godine, započela je tijekom pandemije Covid-19 u 2021., kada su američki vlasnici King Street obavijestili javnost da više ne mogu financijski održavati klub. Ubrzo nakon toga, vlasništvo je preuzeo Gérard López, luksemburško-španjolski biznismen. Međutim, u prvoj sezoni pod njegovim vodstvom, klub je završio na posljednjem mjestu u Ligue 1 i ispao u Ligue 2.

Slobodni pad Les Girondinsa nastavio se i u sljedećoj sezoni, kada su 2022. administrativno izbačeni u treću ligu zbog financijskih poteškoća. Ipak, klub je podnio žalbu na tu odluku, koja je na kraju bila uvažena, pa su ostali u Ligue 2 naredne dvije godine. Nakon što su kroz svoju dugu povijest samo u sezoni 1991/92 i u nekoliko posljednjih godina igrali izvan Ligue 1, ovaj posrnuli velikan sada po prvi puta u povijesti igra u trećoj ligi.