srbi u strahu

Sprema se gostovanje Torcide na beogradskoj Marakani?

02.09.2024 u 19:33

Bionic
Reading

Pred prvu utakmicu Lige prvaka između Crvene Zvezde i Benfice, srpski mediji objavili su spekulacije o mogućem dolasku Torcide u Beograd.

Za razliku od ostalih srpskih klubova koji su se natjecali u europskim kvalifikacijama ove sezone, Crvena Zvezda je jedina koja je uspjela ostvariti prolaz kroz sve faze kvalifikacija i izboriti svoje mjesto u grupnoj fazi Lige prvaka.

Ostali srpski predstavnici nisu uspjeli proći kvalifikacije, a jedini klub osim Zvezde koji će igrati u Europi je TSC Bačka Topola, koji je nakon poraza od Maccabi Tel-Aviva rezultatom 8-1 u play-offu za Europsku ligu izborio mjesto u Konferencijskoj ligi.

Zvezda je u povijesnom ždrijebu Lige prvaka izvukla velike protivnike poput Barcelone, Intera, Milana, Stuttgarta, PSV-a, Young Boysa, Monaca i Benfice. Iako su svi mečevi privukli pažnju navijača, srpski mediji su posebno usmjereni na domaći susret s Benficom.

Portal Telegraf.rs objavio je članak s naslovom: 'Sprema li se kaos u Beogradu? Torcida Split prvi put nakon 1991. dolazi na Marakanu, a evo koji je razlog.'

Iako na prvi pogled izjava može djelovati zbunjujuće s obzirom na to da je Hajduk eliminiran od Ružomberoka u trećem pretkolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu, srpski portal je ponudio pojašnjenje.

Naime, navijačka skupina Benfice 'No Name Boys' već dugo njeguje prijateljske odnose s Torcidom, počevši od 1994. godine, a na utakmicama Benfice često se mogu vidjeti simboli Hajduka.

  • +29
Hajduk - Osijek (31.8.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Tragična priča koja je zbližila Torcidu i No Name Boyse 'No Name Boysi' su osnovani 4. ožujka 1992. godine nakon nesuglasica s drugom navijačkom skupinom Benfice, 'Diabos Vermelhos'.

Grupa je vrlo zatvorena, bez istaknutih vođa, web-stranice ili otvorenog članstva, a povezanost s Hajdukom je učvrstila tragedija nakon utakmice Lige prvaka između Benfice i Hajduka.

Tada je kombi s nekoliko navijača Benfice, zbog trenutka nepažnje i umora, sletio s ceste u provaliju, pri čemu su trojica navijača izgubila život.

Nekoliko mjeseci nakon te nesreće, skupina Torcidaša odlučila je odati počast preminulima, putujući kombijem u Lisabon. Tamo su ih na stadionu Estadio da Luz dočekale ovacije pedesetak tisuća navijača.

Srbi upozoravaju: 'Torcida bi mogla stići u Beograd' Tako je započelo prijateljstvo između Torcide i No Name Boysa, koje traje i danas. Srpski mediji sada nagađaju da bi Torcida mogla doći u Beograd 19. rujna kada Crvena Zvezda bude igrala protiv Benfice:

'No, ono što zabrinjava jest da bi sada Torcida mogla stići u Beograd zajedno s navijačima Benfice na utakmicu sa Zvezdom, a s obzirom na dosadašnju povijest sukoba između navijača Zvezde i Hajduka, postoji rizik od incidenata.

Čak i ako Torcida ne dođe organizirano kao skupina, moguće je da će se pojedine frakcije ili manji dijelovi grupe pojaviti, kao i da će se njihova obilježja vidjeti među navijačima Benfice.'

  • +19
Istra 1961 - Hajduk (25.8.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic