psk_2

KOMENTAr

Dalić ga je branio svim srcem, ali je li Marcelo Brozović postao problem za Hrvatsku?

  • Luka Kostić
  • Zadnja izmjena 20.06.2024 14:27
  • Objavljeno 20.06.2024 u 13:29
Bionic
Reading

Brozović je godinama jedna od ključnih karika u iznimno uspješnoj reprezentaciji Hrvatske; s Vatrenima je došao do finala Svjetskog prvenstva u Rusiji pa polufinala Svjetskog prvenstva u Katru, ali nakon dvije loše utakmice na Euru, počela su se postavljati pitanja...

Hrvatska je jučer nastavila svoj razočaravajući početak na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Nakon debakla i 0:3 sa Španjolskom u prvoj, Vatreni su odigrali 2:2 protiv Albanije u svojoj drugoj utakmici.

Rezultat je prilično dobar odraz stvari na terenu; Albanija je bila bolja u prvom, Hrvatska u drugom poluvremenu, i jedna i druga reprezentacija imale su bljeskove vrlo dobre, ali i duge faze neorganizirane igre.

To znači da Hrvatska mora pobijediti europskog prvaka Italiju u ponedjeljak želi li vidjeti osminu finala, što je bio nominalni cilj prije odlaska u Njemačku. Međutim, opravdano ili ne, očekivanja su uoči turnira porasla; spominjao se 'velik rezultat' i razbijanje tobožnje 'kletve' s europskih prvenstava, na kojima Hrvatska nikada nije prošla dalje od prve stepenice nokaut faze.

U tom kontekstu, reprezentacija bi za zadovoljavajući rezultat morala nešto fundamentalno promijeniti u svojoj igri, a za to trenutno jednostavno nema vremena. Dakle, ostalo nam je samo sanirati štetu i nadati se čudu protiv Talijana.

Izbornik Zlatko Dalić puno je pričao s novinarima nakon remija protiv Albanije; prvo nakon utakmice pa onda danas, na službenoj presici. Priznao je da prvo poluvrijeme, kao i protiv Španjolske uostalom, nije bilo nimalo dobro, ali je i stao u obranu svog stožernog igrača, čovjeka bez kojeg ne bi bilo ni finala ni polufinala svjetskih prvenstava.

Riječ je, naravno, o Marcelu Brozoviću, koji je jučer odigrao samo prvo poluvrijeme i, kao i ostatak momčadi, nije ostavio pretjerano dobar dojam na terenu.

'Brozović je velikan hrvatskog nogometa. Poslije Portugala nismo pričali o tome jer su svi bili odlični. Sada ne funkcioniramo najbolje kao momčad i onda ni on nije najbolji. Nikad nismo gubili ovoliko laganih lopti i onda se samo molili 'Broz, spašavaj''.

  • +90
Euro 2024: Utakmica 2. kola skupine B Hrvatska - Albanija (19.6.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

'Ideja mi je bila da s trojicom u sredini kontroliramo posjed i da preko bokova pokušamo napraviti nešto više. Brozović je možda u malo lošijoj formi, ali utakmicu protiv Portugala odigrao je dobro. Ponavljam, cijela ekipa nije bila dobra, puno je grešaka ispred Brozovića i onda ispadne da on nešto ne pokrije'.

'Saudijska liga je takva kakva je. On je imao dobru sezonu, ima tamo kvalitetnih igrača, ali recimo utakmica N'Goloa Kantea na ovom Euru dokaz je da ta liga nije baš tako bezvezna. Sve ovo što se nama događa posljedica je čitave ekipe.'

I tu se vidi zašto je Dalić, što god vi mislili o njemu, profesionalni trener; ispravno je prepoznao ono što se događa na terenu - Brozović možda nije na vrhuncu snage kao prije tri ili četiri godine, ali nije ni doživio toliko drastičan pad forme da odigra onakvo poluvrijeme protiv albanske vezne linije. Problem je bio sistemski, ne individualni. Uostalom, kada je Hrvatska u nastavku uvela Marija Pašalića i Antu Budimira, i Luka Modrić je počeo igrati.

Ako momčad ne funkcionira kao momčad, ako je prostor između zadnje i srednje linije ogroman, ako ne postoji uigrani plan presinga i kontra-presinga, onda i najbolji igrači mogu ispasti blesavi. Sjetite se koliko je puta Sergio Busquets, najbolji zadnji vezni svih vremena, zbog momčadske strukture ostajao jedan na jedan protiv brzih igrača na ogromnom prostoru i ispao smiješan. To, naravno, ne znači da Brozović mora imati garantirano mjesto u prvih 11; upravo suprotno, plan igre morao bi diktirati i odabir kadra, što bi vrlo lako moglo dovesti do toga da protiv Italije započne na klupi.

Ali jedno ili dva loša poluvremena ne znače da je on 'gotov', 'otpisan' ili kako vam je već drago, prema toj senzacionalističkoj logici.

Nogomet je kolektivan sport kojega suviše često tumačimo kroz prizmu individualizma. Da, Leo Messi je magičan, a Modrić je virtuoz. Ali niti oni ne bi bili ništa da ne igraju s još desetoricom suigrača.

Standings provided by Sofascore
sve osim nogometa

Učitavanje...

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal