emotivni španjolac

Dinamov kapitalac Dani Olmo stranim novinarima priznao što danas zaista misli o Hrvatskoj, a na zanimljiv način dotakao se Hajduka i šetnje Splitom

02.04.2021 u 08:53

Bionic
Reading

Dani Olmo, bivši igrač zagrebačkog Dinama, osim što briljira u dresu njemačkog RB Leipziga sjajno igra i za španjolsku reprezentaciju u kvalifikacijama za SP 2022.

U velikom intervjuu za 'The Players Tribune' 22-godišnji Dani Olmo, koji je zabio važne golove za Španjolsku, dotakao se mnogih tema.

No, strane novinare još uvijek muči kako je klinac od 16 godina iz Barcelone prešao u Dinamo iz Zagreba. I još je k tome uspio dokazati da je klasa i doći do dresa španjolske A reprezentacije. Podatak kako bi njegov transfer u RB Leipzig zagrebačkom Dinamu mogao donijeti više od 30 milijuna eura, što je klupski rekord, dovoljno govori...

'Znam što vas muči. Znam što želite znati. To je pitanje koje mi stalno postavljaju… Kako sam iz Barcelone otišao u Zagreb, a zatim u Leipzig. Kako katalonsko dijete, rođeno samo 25 kilometara od Camp Noua, onako odlazi iz La Masije u Hrvatsku. U Barceloni sam igrao na nevjerojatnim turnirima, upoznao nevjerojatne ljude i naučio toliko toga. Čak sam jednom morao odigrati utakmicu na Camp Nouu. Na tom terenu. Sveta zemlja. San. Pa, zašto sam nakon sedam godina napustio ovo nevjerojatno mjesto? Nisam se uplašio kao kad sam iz Espanyola otišao u Barcelonu. Nisam plakao. Već sam živio daleko od kuće. Morao sam izaći iz zone udobnosti, a ovo mi se činilo prirodnim sljedećim korakom, čak i sa 16 godina', kazao je Olmo koji je sazrio puno prije svojih vršnjaka.

Naravno, nije moglo bez toga da ne spomene oca, bivšeg nogometaša, koji mu je rekao:

'Sine, ova momčad, zagrebački Dinamo, želi od tebe napraviti svoj projekt. Oni žele sve uložiti u tebe'. Eto, to je sve što sam trebao čuti. Nije me bilo briga gdje je to ili da je to izvan 'Liga petice'. Nisam znao ništa o Hrvatskoj, ali znao sam da bih se u Barceloni mogao 'izgubiti u sustavu', postajući još jedan igrač, bez jasnog puta do prve momčadi, prisjetio se Olmo koji je novinarima govorio o Dinamu, njihovoj školi nogometa te ih podsjetio kako je taj klub prodao velik broj igrač au velike klubove uključujući i Luku Modrića Tottenham za 21 milijun eura.

No, ono što je bilo lijepo pročitati jest činjenica kako je Olmo jako zavolio Hrvatsku:

'Nije mi trebalo dugo da se i ja navučem na Hrvatsku kao zemlju. To je nevjerojatno, lijepo mjesto i još uvijek ga smatram svojim drugim domom. Tijekom praznika, kad imam stanku, imam izbor: mogu otići u Španjolsku, gdje je moja obitelj, ili mogu u Zagreb ... gdje je moja druga obitelj', kazao je Olmo koji je naširoko govorio o povijesti Hrvatske te o Domovinskom ratu jer je u nekim mjestima uoči 'ratne ožiljke' koji su ostali. Kao najdraži gol naveo je onaj protiv Hajduka kada je kao klinac od 18 godina ušao s klupe i zabio za pobjedu.

'Ne mogu vam ne reći o tome. Dinamo Zagreb protiv Hajduka. Vječni derbi. Ta igra, čovječe…To je poput 'El Clasica', ali još intenzivnije! Kako to mogu objasniti? U Hrvatskoj su Dinamo i Hajduk poput mame i tate. To je nevjerojatno. Svatko bira stranu. Nitko nije neutralan. Čak i daleko od travnjaka, kad god bih se 'spustio' na jug do Splita, osjećao bih se neugodno. Kao da ne bih trebao biti tamo. Kao da sam iza neprijateljskih linija ili tako nešto', kazao je iskreno Olmo koji se u intervjuu dotakao i drugih tema.

No, nakon ovih riječi jasno je kako je to bio projekt Dinama koji e pokazao kao pun pogodak, ali i primjer ostalim mladim igračima koji dolaze u taj klub.