Wimbledon

Donna Vekić ima veliku priliku protiv Zvonareve

26.06.2014 u 11:06

Bionic
Reading

Meč između Zvonareve i Moore se zbog mraka protegnuo na dva dana. Zvonarevoj je to bio prvi službeni meč nakon tri mjeseca stanke, a rezultat toga je zaista blijeda igra na terenu. Vekić je pak ostavila suprotan dojam, a njene najave od prošle godine da ove dolazi brža, bolja, snažnija i iskusnija su se pokazale točnima

Wimbledon je za mnoge svetinja, kultni turnir koji ima svoju tradiciju i povijest. Neke od igračice ne vole donekle igrati na travnatoj podlozi, ali prema Wimbledonu imaju određeni respekt. Donna Vekić je otvoreno poručila da voli Wimbledon, ali i da je travnata podloga njena najjača podloga. Prošle godine je u svom prvom seniorskom pojavljivanju na jednom travnatom turniru igrala finale Birminghama, a poraz u prvom kolu Wimbledona je pripisala jednoj velikoj školi. Vekić je kazala da će se iduće, točnije ove godine, vratit još brža, snažnija, bolja i iskusnija, a ako je suditi prema meču protiv Vinci ovdje u prvom kolu to je i napravila.

'Jako sam sretna i hvala svima na podršci. Tako je divan osjećaj dolaziti ovdje kao pobjednik', poručila je Donna preko društvenih mreža nakon svoje premijerne pobjede na Wimbledonu.

Iako su u konačnici Vekić i Vinci osvojile jednak broj poena, Vekić je ipak dominirala većim dijelom tog meča. Brojka od 42 winner udarca, u odnosu na 29 Vinci dosta toga govore, uz nešto više pogrešaka tokom cijeloga meča. Svoj servis je Vekić gubila tri puta, ali iz tri dopuštene break prilike tokom cijeloga meča, dok je s druge strane četiri puta oduzimala servis Vinci. Upravo na servisu se vidjela ovoga puta snaga Vekić, bila je mirna, staložena, nije pucala pod naletima pritiska Vinci u nekim trenutcima. Isto tako odlično se kretala, anulirala je snagu tenisa Vinci u dobroj mjeri i u konačnici zasluženo stigla do pobjede.

Danas je čeka igračica koja je upisala najveću pobjedu nakon povratka na teniske terene. Podsjetimo Zvonareva je imala tešku ozljedu ramena, nakon OI u Londonu je uzela jednu jako dugačku pauzu, a ove sezone otvoreno poručila da će dozirati turnire u prvom dijelu sezone. No Zvonareva ne samo da ih je dozirala, nego ih je i predozirala, jer tri mjeseca stanka prije Wimbledona teško da se može nazvati doziranjem. Zvonareva je u jednom trenutku čak razmišljala da se ostavi i tenisa, ali je poručila: 'Tenis mi je dao puno toga i volim ovu igru previše. Još uvijek osjećam da mogu nešto napraviti u tenisu, da mogu igrati dobro i da još uvijek mogu pobjeđivati u mečevima.'

Pobjeda nad Moore je jedino što će se pamtiti iz toga meča, igra za jedan veliki zaborav. Zvonareva je pokazala da je na svom servisu pod kočnicom, da u njemu nema niti snage, ali ni potrebnih kuteva kada i ide samo na ubačaj servisa. Isto tako u igri joj strašno nedostaje ritma u njenom tenisu, neke pogreške je teško i opisati i vidljivo je bilo da je Zvonareva miljama daleko od prave, ali čak i prosječne forme.

'Moje stanje na početku sezone i sada je nebo i zemlja. Nadam da ću moći nastaviti trenirati što hoću i što želim, a ako sa ramenom bude sve u redu, kao što je sada, onda ću moći raditi na prezentaciji, ali i na ostalim elementima', istaknula je Zvonareva nakon pobjede nad Moore.

Moore je jednostavno previše toga poklonila Zvonarevoj i pokazala da ima svojih problema u igri kada je trava u pitanju. To se prije svega odnosi na servis, ali i same udarce iza njega. Isto tako treba posebno istaknuti da je Moore u trećem setu imala dva puta priliku servirati za meč, nije uspjela u tome, da bi kod servisa za ostankom u meču izgubila svoj servis gem. Zvonareva je zadržala hladnu glavu u tim trenutcima, nije pucala pod pritiscima, kako Moore, tako i publike, a to je zapravo najpozitivnija stvar u tom meču sa strane Zvonareve.

'Bilo je teško igrati i pokušala sam pronaći pravu ravnotežu i zadržati fokus tokom cijeloga meča. U odnosu na jučerašnji meč, imala sam dojam da sam napravila određeni napredak. Počela sam osjećati više samopouzdanja', dodala je Zvonareva, a treba za kraj reći da se meč zbog mraka odužio na dva dana, te da je jučer Zvonareva prvo dovršila meč protiv Moore (treći set), da bi potom u parovima zajedno sa Hingis ispale u prvom kolu.

Ova pobjeda sigurno znači jako puno toga za Zvonareva i nema prigovora kada kaže da osjeća više samopuzdanja, kao i da je stanje bolje nego na početku sezone. No to stanje je i dalje "zahrđalo", nije to ona stara Zvonareva i vidljivo je da još uvijek ima kočnice u njenoj igri. Moore nije imala servis i udarce da dobije takvu Zvonarevu, no danas je čeka igračica koja bi morala znati kazniti takvo izdanje Zvonareve iz prvoga kola. Vekić je ovdje pokazala daleko više u prvom kolu, kako na servisu, tako i u izmjenama - i od Moore i od Zvonareve.